Întreaga Uniune Europeană a fost atacată prin atentatele teroriste de la Paris, a declarat luni premierul ungar Viktor Orban, adăugând că „suntem la rândul nostru în pericol”, informează MTI.
Într-un discurs susținut înaintea unei sesiuni plenare a parlamentului luni, Viktor Orban a transmis condoleanțe Franței din partea Ungariei și a reluat afirmația președintelui francez Francois Hollande conform căreia atacurile de la Paris sunt „un act de război”.
Premierul ungar a declarat că nu doar Franța și poporul francez sunt în război. „Franța este membră a UE, așa că, la Paris, a fost atacată comunitatea (europeană)”, a spus el. „Ne privește și pe noi”, a atras atenția Orban.
„Este evident că teroriștii folosesc migrația — în mod conștient și bine organizat — pentru a se amesteca printre mulțimile de oameni care își părăsesc locuințele în speranța unui viitor mai bun”, a subliniat șeful guvernului de la Budapesta.
Viktor Orban a mai declarat că toți liderii europeni știau despre aceste pericol, autoritățile din Grecia spunând cu mult timp în urmă că nu poate fi exclusă și venirea de jihadiști odată cu imigranții.
Orban a precizat că imigranții vin din zone unde state europene desfășoară operațiuni militare. Premierul ungar a susținut că apar „pericole mari” odată cu migrația, motiv pentru care acest fenomen trebuie oprit.
Valurile de imigranți care vin în Europa amplifică amenințarea privind terorismul și comiterea de crime, a mai spus el, adăugând că poate nu este „corect politic să discutăm acest lucru”, dar discuția merită purtată.
Mulțimile de oameni care vin de pe alte continente „ne pun de asemenea în pericol cultura, stilul de viață, obiceiurile și tradițiile”, a adăugat Viktor Orban.
Sistemul de cote obligatorii în Uniunea Europeană ar însemna „răspândirea terorismului în Europa”, a subliniat el, evidențiind poziția Ungariei de respingere a acestui plan.
Orban a precizat de asemenea că politicile europene trebuie revizuite și bazate pe „patru principii”: „protecția granițelor externe ale UE, a culturii și a intereselor economice, iar oamenii trebuie să primească dreptul să influențeze deciziile europene”.