Supraacciza la carburanţi, de şapte eurocenţi pe litru, va fi eliminată anul viitor, ceea ce, corelat cu reducerea de un punct procentual a cotei TVA, va conduce la o scădere de circa 10% a preţurilor la pompă.
„A fost introdusă pentru a compensa scăderea de încasări din reducerea CAS. În momentul reducerii contribuţiilor se produce şi o reducere a încasărilor şi atunci a fost nevoie, cu atât mai mult cu cât România era într-un acord de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional şi cu Comisia Europeană şi orice măsură fiscală trebuia să fie neutră din punct de vedere bugetar. Aceasta (supraacciza – n.red.) va fi eliminată în 2017”, a declarat ministrul Finanţelor, Anca Dragu, la Digi24.
Acciza suplimentară de 7 eurocenţi pe litrul de carburanţi a fost introdusă de Guvern de la 1 aprilie 2014 cu scopul de a finanţa proiectele de intrastructură rutieră. Ulterior însă, chiar şi fostul premier Victor Ponta a recunoscut că nu a fost un proiect bun deoarece Executivul nu a reuşit să deblocheze procedurile pentru a investi banii în autostrăzi, însă aceasta a ajutat la asigurarea unui spaţiu fiscal.
Potrivit ministrului Finanțelor, anul trecut supraacciza a adus la bugetul de stat 30 de milioane de lei.
Cei 7 cenţi ar fi trebuit eliminaţi încă de la 1 ianuarie 2016 din acciză, dar măsura a fost amânată cu încă un an.
FMI a somat deja Guvernul să renunţe la reducerile fiscale programate să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2017, avertizând că, astfel, deficitul ar putea sări de 3% din PIB.