Crenvurștii sunt alimente procesate, iar alimentele procesate tind să fie mai bogate în grăsimi, zahăr, calorii, E-uri, coloranți și conservanți. Conform specialiștilor Clinicii de Nutriție Kilostop, dacă sunt consumate în exces, ele favorizează îngrășarea și duc la probleme de sănătate grave precum cancere, boli de inimă.
În primul rând, pentru creșterea termenului de valabilitate al produsului și pentru controlul dezvoltării de bacterii, fungi sau mucegaiuri, crenvurștii conțin conservanți. Carnea conservată înseamnă în general conservare prin afumare, adăugare de conservanți sau sare.
Produsele analizate au conservanți adăugați (nitriți sau nitrați). Aceștia pot fi transformați în organism în compuși care sunt asociați cu un risc crescut de cancer. Unii dintre crenvurști conțin vitamina C (acid ascorbic) care se pare că pot să împiedice nitriții să se transforme în compuși cancerigeni, reducând astfel riscul de cancer asociat cu aceste substanțe chimice.
Unele produse sunt fierte și afumate. Afumarea este însă o altă metodă de conservare asociată cu un risc crescut de cancer. Studiile epidemiologice au arătat că există dovezi puternice privind legătura dintre carnea afumată și cancerul colorectal.
Așadar, afumarea cărnii nu este recomandată deoarece în cursul acestui proces se formează substanțe cancerigene. Cu cât temperatura fumului este mai ridicată, cu atât se formează mai multe substanțe toxice. De aceea, cel mai bine este ca fumul să fie rece pentru a se forma mai puține substanțe nocive.
Carnea afumată nu este recomandată nici copiilor, întrucât stomacul lor o digeră foarte greu.
Vezi mai multe detalii pe InfoCons