Deşi folosirea săpunului antibacterian este benefică în anumite situaţii, în cele din urmă pot se pare că face mai mult rău decât bine. Acesta este mesajul unui număr tot mai mare de studii care pun sub semnul întrebării siguranţa acestor produse.
Acum şi Agenţia americană pentru siguranţa medicamentelor şi alimentelor (FDA) cere mai multe informaţii de la producătorii de săpunuri antibacteriene pentru a lua o decizie în privinţa comercializării lor.
Aceste săpunuri s-au aflat în atenţia autorităţilor de reglementare de câţiva ani şi chiar au fost interzice în anumite state din SUA. Dacă folosiţi săpun antibacterian, probabil că aţi fost atras de reclamele sau eticheta care afirmă că elimina până la 99,9% din bacterii.
Mai mult, există cercetători care sunt de părere că folosirea acestor săpunuri contribuie la apariţia unor superbacterii – cu alte cuvinte, substanţele chimice din produsele antibacteriene cauzează mutaţia bacteriilor, iar acestea devin mult mai rezistente.
Adaugă la aceste informaţii dovezile potrivit cărora săpunul antibacterian nu îţi curăţă de fapt mâinile mai bine decât săpunul normal şi apa– cel puţin dacă nu îl foloseşti timp de câteva ori – şi poţi înţelege de ce experţii sunt de părere că produsele de acest tip fac mai mult rău decât bine.
Un studiu prezentat la începutul lunii aprilie la o conferinţă a Asociaţiei Americane de Endocrinologie a arătat că cei mai mulţi cobai expuşi la triclocarban (un ingredient care se găseşte în cele mai mult săpunuri antibacteriene – au transmis compusul şi puilor. Mai mult, triclocarbanul afectează microbiomul intestinal al mamei şi pe ce al copilului, un lucru îngrijorător ţinând cont cât de importante sunt bacteriile pentru sănătatea organismului.
O altă substanţă suspectă este triclosanul, un agent antibacterian care poate duce la perturbarea sistemului endocrin. Specialiştii de la Societatea de Endocrinologie au catalogat triclosanul ca ingredient care alterează nivelurile de hormoni tiroidieni şi sexuali, precum testosteronul şi estrogenul. Un studiu din 2014 a arătat că expunerea la triclosan ar putea face oamenii mai susceptibili la infecţii cu bacteria Staphylococcus.
Alte veşti proaste pentru săpunurile antibacteriene vizează impactul lor negativ asupra mediului. Două studii recente de la Universitatea Marquette din Milwaukee au demonstrat că atât triclosanul cât şi triclocarbanul interferează cu microbii din organism şi le reduce eficienţa, dezvoltând rezistenţa la antibiotice şi medicamente.
Sfatul specialiştilor este să înlocuiţi săpunul antibacterian cu unul obişnuit!
Agenţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) a cerut producătorilor de săpun antibacterian să dovedească că produsele pe bază de triclosan sunt sigure pentru sănătatea consumatorilor si mai eficiente decât săpunurile obişnuite sau vor trebui să le scoată de pe piaţă.
sursa: csid.ro