Câțiva cercetători britanici au pus la punct o serie de teste care permit măsurarea inteligenței câinilor și raportul ei cu sănătatea patrupedelor, se arată într-un studiu publicat luni și preluat de AFP.
Oameni de știință de la London School of Economics și de la Universitatea din Edinburgh au testat 68 de câini din rasa border collie, primul pas în „realizarea unui test de IQ cu adevărat fiabil pentru câini”, spune Rosalind Arden, cercetător asistent.
Ei au construit o hală pentru a le măsura capacitatea de orientare, viteza și aptitudinile de a urma indicații gestuale. Unul dintre teste, efectuat cu câini activi din fermele din Țara Galilor, a constat în croirea unui drum până la hrana vizibilă, dar aflată după o barieră. Un altul măsura rapiditatea cu care câinele alegea farfuria cea mai plină dintre două prezentate.
Cercetătorii subliniază că este „mai ușor să se măsoare diferențele de inteligență și relația dintre longevitate și inteligență la câini” decât la oameni, fiindcă lipsesc factori care ar interfera cu condițiile de testare, ca alcoolul, țigările sau mediul socio-economic.
La fel ca stăpânii lor, câinii dezvoltă demență senilă, așa încât rezultatele se pot compara, asigură cercetătorii al căror studiu este publicat în revista Intelligence.
„La aceeași rasă de câine, scorurile sunt diferite. Un câine rapid și riguros în îndeplinirea unei sarcini are tendința să fie la fel și în alta”, afirmă cercetătorii.
Studiul „oferă informații cruciale asupra relației dintre inteligență și sănătate, îmbătrânire și mortalitate”, mai precizează ei.
Mark Adams de la Universitatea din Edinburgh consideră că cercetarea ar putea pune bazele unei „epidemiologii + dognitive”: „Câinii sunt excelenți în acest tip de activitate fiindcă vor să participe și par chiar bucuroși!”, arată el.