Parcarea mașinilor pe spațiile verzi ar putea fi sancționată cu amenzi cuprinse între 250 și 500 de lei pentru persoanele fizice şi 500 – 1.000 lei pentru persoanele juridice.
Se interzice staţionarea cu orice tip de vehicul pe spaţiile verzi, scuarurile şi aliniamentele plantate în lungul bulevardelor, străzilor şi trotuarelor, dar şi pe terenuri libere, neproductive din intravilan, potrivit proiectului.
Sancţiunile vor fi aplicate de poliţiştii locali.
Contravenientul va putea achita jumătate din minimul amenzii în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia, persoanele abilitate să aplice sancţiunea făcând menţiune despre această posibilitate în procesul-verbal.
„Refacerea şi protejarea mediului înconjurător reprezintă o prioritate în activitatea municipalităţii, în vederea creării unui mediu prielnic pentru dezvoltarea calităţii vieţii, atât în prezent, cât şi pentru generaţiile viitoare. În ultimii ani, s-a constatat că suprafeţele definite ca spaţii verzi au fost diminuate din cauza distrugerii acestora, a schimbării destinaţiei lor şi a impactului negativ al unor activităţi economice şi sociale”, conform expunerii de motive semnată de primarul Sectorului 1, Dan Tudorache.
Primarul precizează că în categoria spaţiilor verzi urbane intră scuarurile, amenajările din faţa unor edificii mai importante, zonele verzi de-a lungul cursurilor de apă, rondurile de la întretăierea unor drumuri mai importante, aliniamentele stradale şi chiar unele zone de parcare. Spaţiile verzi publice sunt scuaruri, spaţii amenajate cu dominantă vegetală şi zone cu vegetaţie spontană ce intră în administraţia domeniul public.
Acest proiect de hotărâre urmează să fie dezbătut în şedinţa din 31 august a Consiliului Local Sector 1.
Din surse sigure, se pare că și alți primari din România doresc să implementeze un asemenea proiect.