Socata este o băutură tradițională românească degustată și apreciată de multe generații. De 1 Iunie, Ziua Copilului, vă recomandăm să vă delectați cu un pahar de socată, băutura ce vă va aminti de copilărie, alături de cei dragi vouă.
Cum se prepară socata tradițională:
Ingrediente:
10-12 flori mari soc (sau mai multe, dacă vă place sucul mai concentrat)
– 1 kilogram de zahăr (se poate înlocui cu miere)
– 2-3 lămâi mari
– 8 grame de drojdie proaspătă
– 8 litri de apă rece
– un borcan de 10 litri
Mod de preparare:
Se spală florile de soc şi se pun pe fundul borcanului. Adăugăm zahărul şi sucul de lămâie, după care punem şi cojile de lămâie tăiate felii sau rase. Se toarnă apoi apă în borcan cât să acopere amestecul şi se lasă la macerat până a doua zi. A doua zi, umplem borcanul cu apă rece, se amestecă, se adaugă drojdia, care ajută la fermentaţie, şi se acoperă cu tifon. Se lasă apoi alte două sau trei zile la macerat, într-un loc cald şi însorit. În fiecare zi, dimineaţa şi seara, se amestecă lichidul din borcan. Pentru a vă asigura că socata nu fermentează prea tare, gustaţi băutura din când în când. Astfel, verificaţi şi când socata a ajuns la nivelul de aciditate dorit. La final, se strecoară, se pune în sticle şi se depozitează în frigider. Se serveşte rece, potrivit gustos.ro.