Senatul a respins reexaminarea legii prin care universităţile retrag doctoratele. Au fost 90 de voturi „pentru”, 12 „împotrivă”, iar şase aleși s-au abţinut.
„Ministerul Educaţiei şi Guvernul României susţin forma iniţială a Ordonanţei de Urgenţă 4/2016, susţin argumentele din cererea de reexaminare a preşedintelui şi consideră că după finalizarea evaluării externe a şcolilor doctorale şi a fiecărei instituţii organizatoare de doctorat, care va începe în această toamnă, se poate relua cu succes şi cu folos discuţia dacă este posibilă şi oportună trecerea exclusivă a responsabilităţii doctoratelor din România la nivelul universităţilor”, a declarat în plenul Senatului, Laurenţiu Vlad, secretar de stat la Ministerul Educaţiei.
Ecaterina Andronescu a anunțat că raportul comisiei este de respingere a reexaminării.
„Aş vrea să subliniez cât se poate de limpede că, pentru calitatea unei teze de doctorat, principalul răspunzător trebuie să rămână şcoala doctorală. Acolo se decide dacă o teză de doctorat se ridică şi îndeplineşte standardele sau nu. Potrivit acestei legi, creşte responsabilitatea universităţii şi a şcolii doctorale şi trebuie să spunem la fel de sincer că nicăieri în lume nu există o instituţie deaspura universităţii care să acorde diplome. O diplomă e acordată de universitatea unde tânărul, fie licenţiat, fie doctorand, şi-a elaborat studiile respective, a urmat studiile respective, lucru ce responsabilizează instituţia. CNATDCU rămâne instanţa de recurs pentru toatre tezele care au fost elaborate şi pentru care s-a obţinut titlul de doctor prin ordin de ministru. Nu se poate retrage decât tot prin ordin de ministru. Deci Consiliul Naţional de Atestare rămâne forul decizional pentru cazurile de derapaj în care oricine ar fi putut ajunge. Din momentul în care titlul se acordă de universitate, universitatea e obligată să-şi stabilească filtre suplimentare pentru a întări exigenţa şi pentru a nu mai permite asemenea derapaje. Vă asigur că prin intervenţia Comisiei de învăţământ sancţiunile s-au înăsprit. Exigenţa a crescut. Sancţiunile pe care le poate da fie universitatea, prin comisia de etică, fie CNATDCU merg până la desfacerea contractului de muncă a conducătorului de doctorat, până retragerea titlului şi până la sancţiunea de a nu mai putea participa la concursuri care să-l valideze într-o poziţie de cercetare sau de învăţământ. Noi am judecat cu echilibru şi înţelepciune şi cred că această lege face un pas în faţă pentru responsabilizarea universităţii pentru titlurile pe care le acordă”, a transmis Ecaterina Andronescu, preşedintele Comisie de învăţământ din Senat.