UPDATE
Senatul a aprobat, luni, în calitate de cameră decizională, Acordul privind asistența financiară rambursabilă între România și Republica Moldova, semnat la Chișinău, în data de 7 octombrie.
Senatul a adoptat proiectul dezbătut în procedură de urgență cu unanimitate de voturi, după ce premierul Victor Ponta a susținut adoptarea documentului în timpul ședinței plenului Camerei superioare.
Dezbaterea proiectului de Lege privind ratificarea Acordului de asistență financiară rambursabilă între România și Republica Moldova, semnat la Chișinău la 7 octombrie 2015, a început luni în plenul Senatului, în prezența lui Victor Ponta.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, în timpul dezbaterilor din plenul Senatului referitoare la Acordul privind asistența financiară rambursabilă între România și Republica Moldova, că este meritul întregii clase politice din țara noastră „faptul că poate face ceva concret pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului”.
Conform prim-ministrului, acest sprijin este „absolut necesar” pentru Republica Moldova, aflată „într-un moment extrem de dificil financiar și bugetar” ca urmare a sancțiunilor impuse de Federația Rusă, „pentru că Republica Moldova a semnat acordul de asociere la UE și s-a alăturat țărilor europene în opoziție față de agresiunea Federației Ruse”, dar și din cauza problemelor din sistemul bancar.
Premierul a precizat că, împreună cu ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a finalizat calculele pentru cea de a doua rectificare bugetară a anului în curs și „pentru anumite domenii se alocă mai mulți bani decât toți cei 150 de milioane împrumutate Moldovei”.
Deputații au ratificat marțea trecută Acordul privind asistența financiară rambursabilă între România și Republica Moldova, în valoare de maximum 150 de milioane de euro.
Conform memorandumului aprobat de partea română, Guvernul Republicii Moldova solicita examinarea posibilității acordării unui împrumut în valoare de 150 de milioane de euro pe termen de cinci ani, cu tragerea împrumutului în trei tranșe, prima în sumă de 60 de milioane de euro în 2015, a doua de 50 de milioane de euro în 2016 și a treia de 40 de milioane de euro în 2017.
Potrivit documentului menționat, motivul solicitării acestui împrumut îl constituie „sursele insuficiente pentru finanțarea deficitului bugetar estimat la 3,8% din PIB în 2015”.