Pe 16 iulie 1054 a avut loc Marea Schismă, un eveniment ce a împărțit creștinismul în două mari ramuri, vestică (catolică) și estică (ortodoxă).
1264 – Prima mențiune documentară a orașului Bistrița.
1544 – Filip Moldoveanul a tipărit la Sibiu „Catehismul românesc”, prima carte tipărită în limbă română.
1921 – A avut loc primul Congres al medicilor din România, prezidat de prof. dr. Ioan Cantacuzino.
1929 – S-a născut Mindy Carson, prezentatoare TV și cântăreața americană.
1931 – A murit geologul și paleontologul Sabba Ștefănescu.
1945 – În deșertul Alamogordo – SUA , a avut loc primul test al unei bombe atomice „Trinity Test”, în care s-au folosit șase kilograme de plutoniu și care a declanșat o explozie echivalentă cu puterea a 19 kilotone de TNT; că urmare a exploziei, suportul de lansare a fost pulverizat, iar nisipul, pe o rază de 700 metri, calcinat.
1965 – Charles de Gaulle și președintele Italiei, Giuseppe Saragat inaugurează tunelul de sub Mont Blanc, care leagă localitatea franceză Chamonix de cea italiană Aosta; considerat, la inaugurare, cel mai lung tunel din lume (11600 m), în prezent ocupă locul al patrulea.
1969 – Este lansată rachetă Saturn V în cadrul misiunii Apollo 11 care va duce pentru prima data oameni pe Luna.
1972 – S-a născut Ionica Constanța Popescu, politician român.
1979 – Saddam Hussein îl înlocuiește la conducerea Irakului pe Ahmad Hassan al-Bakr, care a demisionat, invocînd motive de sănătate, din funcțiile de președinte al Republicii, de secretar general al partidului Baas și de președinte al Consiliului Comandamentului Revoluției.
1985 – A murit Heinrich Boll, romancier interesat de problemele societății germane postbelice, primul scriitor german, de după al doilea război mondial, căruia i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Literatură – 1972 (romanele „Tablou de grup cu doamnă”, „Părerile unui clovn”).
1990 – În Ucraina a fost adoptată Declarația privind suveranitatea de stat.