Românii vor plăti mai puțin pentru ratele la împrumuturile în lei, dacă nivelul indicatorului Robor nu mai crește până la finalul lunii, când băncile actualizează valoarea indicelui în componența dobânzii la credite.

Potrivit datelor publicate, marți, de Banca Națională a României (BNR), indicatorul Robor la 3 luni, în funcție de care se calculează dobânzile la cele mai multe credite în lei, a coborât marți de la 0,72% până la 0,70% pe an, după ce a stagnat în ultima perioadă în apropiere de 0,75%.

Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile la creditele variabile în lei, informează News.ro.

Robor la 3 luni a fost cotat marți la 0,70% pe an, de la nivelul de 0,72% înregistrat luni. De asemenea, Robor la 6 luni a coborât la 0,94% pe an, de la 0,96%.

Analiștii consideră că scăderea dobânzilor în piața băncilor este cauzată de apropierea perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii de către băncile comerciale, când cererea de lei este în scădere.

Perioada de constituire a rezervelor minime obligatorii se încheie în data de 23 ale fiecărei luni. Băncile sunt obligate să depună la BNR, sub formă de rezerve minime obligatorii (RMO), 12% din pasicvele în valută și 8% din pasivele în lei.

viewscnt

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.