Românii trebuie să își monteze contoare inteligente pentru măsurarea consumului de electricitate. Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) va stabili un calendar naţional de implementare a acestora.
Mihaela Pleşca, şef serviciu Cooperare şi programe în domeniul eficienţei energetice din cadrul ANRE, a anunțat, marți, că există în derulare proiecte-pilot care vor fi evaluate în acest an.
„În 2012 a fost făcută o analiză cost-beneficiu pentru implementarea contoarelor inteligente, din care a reieșit că implementarea lor este pozitivă în cazul energiei electrice. Astfel că, în 2014, a fost emis un ordin al ANRE privind implementarea sistemelor de măsurare inteligente. Avem în derulare programe pilot, iar evaluarea lor se va realiza în acest an. Ca urmare, vom stabili un calendar național de implementare, care va fi etapizat. Ar fi trebuit să avem 80% până în 2020, dar în funcție de evoluția acestor proiecte pilot vom cunoaște ritmul de implementare”, a declarat Pleșca, în cadrul unei conferințe pe tema eficienței consumului de energie.
La începutul anului 2016, un ordin al ANRE a prevăzut eliminarea țintei propuse pentru anul 2020 privind implementarea de contoare inteligente de energie electrică la aproximativ 80% din clienții finali, întrucât nu fusese finalizată o evaluare cost-beneficiu.
Actul normativ modifică Ordinul 145/2014 al președintelui ANRE și abrogă articolul 3, care menționează că „pentru implementarea sistemelor inteligente de măsurare a energiei electrice, ritmul aplicat de către operatorii de distribuție concesionari este aprobat de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei și are ca țintă până în anul 2020 implementarea la circa 80% din numărul de clienți finali”.
Perioada în care ANRE va face o analiză cost-beneficiu pentru implementarea sistemelor de măsurare inteligente nu va mai fi 2016-2020, ci 2017-2020.
Citiți mai multe pe Agerpres.