doctor 22

Românii care obţin venituri mai mici decât salariul minim pe economie nu vor mai plăti contribuţia la sănătate. Noua lege aduce o serie de modificări importante care îi va determina pe aceștia să apeleze cu uşurinţă la servicii medicale.

Românii vor avea posibilitatea să îşi plătească contribuţia la sănătate direct în spitale în momentul în care beneficiază de aceste servicii medicale. Cei care nu vor să facă acest lucru au posibilitatea să dea din buzunar, lunar, 481 de lei, echivalentul celor 5,5%.

Totodată, cei care au venituri mai mici decât salariul minim brut pe economie vor fi scutiţi de plata contribuţiei la sănătate. Din această categorie fac parte peste 3,3 milioane de români înscrişi pe listele medicilor de familie, dar care însă nu au această asigurare de sănătate.

Aceste schimbări sunt incluse în legea 112 din 2016 și vor fi aplicate când intră în vigoare noul cod fiscal.

Concret, persoanele fizice care nu realizează venituri şi care nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei, precum şi cele care realizează venituri lunare exclusiv din investiții și/sau din alte surse sub nivelul valorii salariului de bază minim brut pe țară, vor putea opta să plătească CASS lunar sau la data la care au nevoie de servicii medicale.

Persoanele fizice care nu au venituri și nu sunt scutite trebuie să depună declarația 604. Și persoanele care vor plăti contribuția de sănătate la momentul spitalizării vor depune aceeași declarație, potrivit Digi24.ro.

Prin urmare, cei fără venituri vor scăpa de obligativitatea plăţii CASS, măsură anunţată de Guvern de la începutul anului, dar care a fost menţinută până acum în Codul fiscal aplicabil de la 1 ianuarie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.