De Eugen Matzota

România serviciilor secrete

România nu prea mai pare civilă, mai mult o ţară condusă de servicii secrete…

N-au trecut decât câteva ore de la publicarea editorialului în care militam pentru o viziune unitară a serviciilor secrete asupra viitorului României şi iată că procurorul şef al DNA, Codruţa Kovesi, se plânge de unul dintre servicii. În mare, doamna Kovesi spune că, din 2013 până în 2015, n-a primit nicio informare de la SIE. Mai mult decât atât, adaugă şi ceva mai grav: „este ilegal să deţii informaţii referitoare la posibile infracţiuni şi să nu sesizezi Direcţia Naţională Anticorupţie.

Grav. Nu e semn bun când instituţii ale statului ajung să se plângă în spaţiul public una de alta. Nu mai vorbim de faptul că este implicat aici un serviciu secret.

Contextul în care se face această afirmaţie are legătură cu marile dosare de corupţie, cu banii pe care băieţii deştepţi i-au ascuns în străinătate, în conturi sau în vile de lux, iahturi, investiţii mari făcute cu bani dobândiţi ilegal.

Hai să vedem şi ce are de spus SIE într-un comunicat apărut la mai multe ore după cele spuse de doamna Kovesi:

SIE nu monitorizează cetăţenii români aflaţi în străinătate, această practică fiind una specifică fostei Securităţi, aşa cum nu monitorizează conturile şi transferurile bancare, achiziţiile imobiliare sau de altă natură efectuate de cetăţenii români în străinătate„.

Scurt şi la obiect, dar, stai, parcă ne vine în memorie un moment din 2014, când Elena Udrea şi cu Alina Bica, pe atunci şefa DIICOT, sunt fotografiate în Paris, ca bune prietene ce se plimbă la cumpărături şi stau la hotel de cinci stele. Udrea sare şi spune:

„Este evident ca e vorba de un filaj al serviciilor secrete […] o lucrătură tipică a Serviciului de Informaţii Externe„. Ei, ce poate şti dânsa? „Aceasta e o operaţiune pe care un serviciu românesc şi unul francez şi le-au făcut între ele. E clar că serviciile sunt în joc„, spune însă Preşedintele Traian Băsescu.

Poate că doamnele Udrea şi Bica să se fi inflamat prea mult, ultima adresându-se cu tupeul specific chiar CSM-ului. Puetm înţelege asta, dar Preşedintele, cu P mare, care ştia mai bine cum e cu serviciile, să fi sărit fără motiv?

În fine, gândim şi noi acum, oare aceste servicii, oricare-ar fi ele, nu puteau da o mână de ajutor şi DNA-ului? Evident, în colaborare cu cele franceze, cum spune cu atâta convingere Traian Băsescu.

Dacă fostul preşedinte ştia mai mult ca noi, ne-ar fi putut acum explica de ce printre beneficiarii legali ai serviciilor SIE nu se află şi DNA, ci doar, aşa cum se precizează în comunicatul SIE: că „acest tip de informaţii sunt transmise spre completare, validare şi exploatare acelor instituţii ale statului cu atribuţii şi posibilităţi legale, în speţă SRI, MAI, ONPCSB, etc.”

Ce să înţelegem noi, civilii, că SRI, de exemplu, ar fi ştiut, dar n-a dat informaţia mai departe la DNA. Asta trebuia să înţelegem, oare?

Cum-necum, explicat, ne-explicat, ceea ce rămâne este NIMIC. Cam asta putem noi pricepe acum în România care nu prea mai pare civilă, mai mult una a serviciilor.

Aşa cum spuneam în editorialul anterior, poate că aşa e mai bine, deoarece, aşa cum vedem în fiecare zi, civilii, adică politicienii, fură cât pot. Mai au puţin şi ne fură şi ţara.

Încă nu de tot, dar dacă nu-i oprim, vom rămâne fără ea.

Şi, cum noi n-avem posibilitatea, că nici măcar să protestăm în stradă nu mai ştim, să-i oprească serviciile!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.