Pentru prima dată în România, Societatea Națională de Cruce Roșie a organizat Competiția Internațională de Prim Ajutor FACE, un concurs anual ce aduce împreună echipele de prim ajutor ale Crucii Roșii și Semilunii Roșii din Zona Europa. Aflat la cea de-a 28-a ediţie internațională, evenimentul a reunit la București 28 de echipe de prim ajutor din 24 de țări europene.
Timp de 10 ore fără întrerupere și contra cronometru, cele 28 de echipaje de prim ajutor și-au demonstrat abilitățile în acordarea primului ajutor în cele mai dificile scenarii de accidente care se pot întampla oricand în viața reală. Astfel, salvatorii Crucii Roșii au avut de rezolvat 14 tipuri de simulări de accidente: accident aviatic, accident feroviar, accident de mașină, accident casnic, incendiu intr-o sală de sport, accident acvatic, accident de muncă, simulare de cutremur, accident montan, etc.
Fiecare probă a avut multiple victime în care salvatorii, avand la dispoziție 10 minute, au încercat să aplice cât mai corect manevrele de prim ajutor. Competiția a fost foarte strânsă, diferența de punctaje între un echipaj și altul a fost mică. Cu toate acestea, echipajul de prim ajutor al Sloveniei a câștigat trofeul FACE 2015. Pe locul doi s-a situat echipajul Crucii Roșii din Serbia, iar pe locul trei, echipajul Crucii Roșii Irlanda – Dublin. Premiile au fost oferite de vicepreședintele Crucii Roșii Române, dl. Secretar de Stat, Raed Arafat și directorul general al Crucii Roșii Române, dl. Ioan Silviu Lefter.
„Am fost plăcut impresionat de faptul că acești salvatori, persoane laice, au soluționat cazuri de o complexitate majoră cu un minim de cunoștinte medicale și materiale. De exemplu, cateva probe din concurs au avut un element surpriză: n-au putut intra imediat în probă din cauza unor pericole evidente, sau li s-a cerut să intre fără truse de prim ajutor pentru că în viața de zi cu zi nu ai asupra ta trusa de prim ajutor, ci doar un minim necesar și ești nevoit să improvizezi”, a declarat Ioan Silviu Lefter.
Referindu-se la competiția din acest an, acesta a adăugat că „a fost o demontrație evidentă că oricine poate salva viata unui om, învațand să acorde primul ajutor prin cursurile organizate de Crucea Roșie”.
Evenimentul FACE a fost cea mai mare provocare de organizare a Crucii Roșii Române din ultimii ani. Evenimentul a reunit la București peste 400 de participanți și suporteri de la Societățile de Cruce Roșie și Semilună Roșie din Zona Europa: Albania, Armenia, Austria,Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cehia, Croatia, Finlanda, Germaia, Ungaria, Irlanda, Italia, Kazakhstan, Kârgâzstan, Letonia, Monaco, Muntenegru, Norvegia,Olanda, Polonia, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia.
84 de medici din care 24 străini, reprezentând țările participante și 60 de medici români, au jurizat competiția de prim ajutor. Peste 250 de voluntari români au fost implicați în activități de logistică, machiaj, au avut rol de victime, au fost curieri, însoțitori de echipaje, operatori de prelucrarea a datelor de concurs. Si toate acestea într-o competitie stransă cu condițiile meteorologice nefavorabile.