Rețeta noastră de dulceață de vișine este delicioasă și foarte aromată, vă asigurăm că merită să o încercați. Nu are conservanți și se păstrează foarte bine peste iarnă.
Ingrediente:
1 kg vişine fără sâmburi;
1 kg zahăr;
1 lămâie;
1 linguriţă sare de lămâie;
1 baton scorţişoară;
½ păstaie vanilie.
Mod de preparare:
Spală vișinele, apoi curață-le de codițe și sâmburi.
Așează într-un bol un strat de vișine, un strat de zahăr, și tot așa până ce termini, dar este bine ca ultimul rând să fie cel de zahăr. Lasă așa câteva ore.
Răstoarnă totul într-o cratiță cu fund dublu și pune la fiert la foc destul de mare până începe să fiarbă, după care, dă focul mai mic. Trebuie să stai lângă cratiță pentru a lua spuma care se umflă cu repeziciune.
Stoarce lămâia și adaugă-o la vișine împreună cu coaja pe care, să nu uiți, trebuie să o scoți la finalul fierberii.
Ca să îi dai un parfum deosebit, pune deoparte ½ cană din siropul de vișine unde vei înmuia puțin pe foc păstaia de vanilie.
Adaugă la fiert un baton de scorțișoară pe care îl vei scoate la finalul fierberii.
Să nu uiți să pui sarea de lămâie, care, împreuna cu lămâia, păstrează culoarea vișinie a dulceței și o ferește de zaharisire.
Adaugă și siropul cu parfum de vanilie și fierbe în total cam 1 ½ oră.
Stinge focul și lasă așa până a doua zi când vei verifica cât de legat este siropul. Pune la fiert la foc potrivit. Cam după o oră faci testul „picăturii”: înmoaie o lingură sau spatulă din lemn în siropul care fierbe, apoi lași să se scurgă pe o farfurie ultimele 3-4 picături. Dacă picăturile căzute rămân rotunde precum mărgelele, atunci să știi că siropul este destul de închegat. Poți închide focul.
Lasă la răcit. Pune dulceața rece în borcane, așa poți repartiza uniform siropul și fructele. Astupă gura borcanului cu un strat de celofan sau 2 straturi de folie alimentară, după care închide cu capacul borcanului.
Așează gemul de vișine în cămară.
Poftă bună!
Sursa rețetei: petitchef.ro