mircea geoanăPartidul Social Românesc (PSRO) lansează o petiție prin care plata CAS de către românii din străinătate care nu pot face dovada veniturilor să fie una opțională, a anunțat sâmbătă președintele partidului, Mircea Geoană.

„În acest moment, pe Codul de procedură fiscală există o prevedere ca veniturile transmise de către cei care muncesc în străinătate către familii să fie impozitate și să fie acolo unde nu există asigurări sociale pe care să le poată demonstra în fața ANAF, sunt taxate aceste venituri cu cei 5,5% contribuții pentru asigurări de sănătate. În opinia noastră, a PSRO — și vom lansa o petiție în acest sens — este anormal ca cei care din motive diferite nu pot face această dovadă să fie taxați pentru servicii de care nu beneficiază în România. Deci ei muncesc în străinătate și este anormal ca pentru bunuri și servicii de natura asigurărilor de sănătate, la care nu apelează, să fie taxați”, a declarat Geoană într-o conferință de presă.

De altfel, PSRO intenționează să propună și un proiect legislativ ca aceste contribuții care „devin automate din partea statului român” să devină facultative.

„Astfel încât cei care nu au o formă de asigurare socială în străinatate dacă doresc să contribuie în țară cu 5% sau cu contribuția obligatorie să o facă, iar cei care nu doresc să aibă libertatea să opteze pentru acest subiect. Este o reacție firească pe care românii din străinătate o au. Toată lumea vorbește despre importanța diasporei, despre miliardele de euro pe care românii le trimit (…), iar când e vorba de impozitare ei sunt primii care trebuie să fie puși într-o astfel de situație. Dacă vreți, este o situație comparabilă cu cei care nu au venituri și care au fost obligați de către stat să contribuie în mod obligatoriu — la care guvernul a revenit la o poziție ceva mai flexibilă”, a detaliat Mircea Geoană.

Pe de altă parte, președintele PSRO a arătat că proiectul „cel mai modern și ambițios” de atragere către politică a profesioniștilor continuă.

„Astăzi am avut șansa de a mă reîntâlni cu primul contingent de profesioniști care au făcut pasul către PSRO, peste 70 de persoane din toate domeniile de activitate de la management cultural și urbanism până la ordine publică și securitate națională la finanțarea economiei, la diasporă, la probleme legate de achiziții publice până la probleme legate de modul în care industria românească trebuie să se dezvolte. Nu e un exercițiu de ‘public relations’, ci un proces care continuă și care sunt convins că ne va diferenția extrem de clar față de mimarea pe care alte partide o fac cu privire la împrospătarea resurselor umane”, a menționat Geoană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.