Preşedintele Comisiei pentru Sănătate, deputatul PSD Corneliu Buicu, a declarat marţi că membrii comisiei au respins legea prin care publicitatea explicită la televizor şi la radio pentru medicamente este interzisă, fiind permisă în alte medii la medicamente eliberate fără prescripţie.
Inițiativa legislativă are ca obiect de reglementare modificarea articolului 17 din Legea 148/2000 privind publicitatea, precum și modificarea Legii audiovizualului în sensul interzicerii publicității pentru produsele medicamentoase în cadrul programelor de televiziune și radiodifuziune.
Directorul executiv al Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), Laurențiu Mihai, a declarat, la dezbaterile din comisie, că reprezintă poziția întregii industrii farmaceutice, iar rugămintea este să existe un vot de respingere asupra proiectului.
„Proiectul de lege, așa cum este formulat, nu aduce nimic nou. Pentru medicamentele cu prescripție este interzisă publicitatea de orice fel, pentru medicamentele fără prescripție este foarte bine reglementat, în sensul că orice apare în mediul public este aprobat cuvânt cu cuvânt de Agenția Națională a Medicamentului. Ceea ce nu acoperă legea rămâne în continuare descoperit, ceea ce va produce efecte negative atât pe industrie, dar și pe pacient, care nu va putea fi informat asupra tratamentelor disponibile și va rămâne în continuare pradă reclamelor mincinoase care există”, a explicat Laurențiu Mihai.
Consiliul Legislativ și Guvernul au dat un punct de vedere negativ pe acest proiect.
Camera Deputaților este prima Cameră sesizată, Senatul fiind for decizional în acest caz.
Propunerea legislativă prin care publicitatea explicită pentru medicamente este interzisă a fost adoptată pe 14 decembrie de Senat, în calitate de Cameră decizională.
Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat, pe 9 ianuarie, reexaminarea legii prin care publicitatea explicită la televizor şi la radio pentru medicamente va fi interzisă, fiind permisă în alte medii la medicamente eliberate fără prescripţie medicală, afirmând că legea contravine directivelor europene