Studiile preuniversitare efectuate în SUA, Canada, Australia sau Noua Zeelandă ar urma să fie recunoscute automat, potrivit unui proiect de lege care se află în dezbatere publică la Parlament.
„Ministerul Educației stabilește modalitățile de recunoaștere și de echivalare a studiilor, a diplomelor, a certificatelor și a titlurilor științifice eliberate în străinătate, pe baza unor norme interne, elaborează metodologia prin care se recunosc automat diplomele și certificatele de studii complete sau parțiale obținute în statele membre al UE, Spațiul Economic European, Confederația elvețiană, SUA, Canada, Australia și Noua Zeelandă, precum și alte țări care au un învățământ preuniversitar la nivel echivalent, pe baza unei liste aprobate și reactualizate de MECTS, încasează taxe, în lei și valută, pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de vizarea și de recunoașterea actelor de studii, conform legii”, se arată în proiectul de lege.
De asemenea, se dorește introducerea unei prevederi care stipulează că statul susține ante-preșcolarii, preșcolarii, elevii și studenții cu probleme și nevoi speciale, pe cei cu cerințe educaționale speciale, precum și pe cei care au fost școlarizați parțial în alte țări.
Inițiativa legislativă prevede extinderea listei țărilor cu învățământ performant pentru care statul recunoaște studiile preuniversitare incomplete sau complete efectuate în țări cum sunt SUA, Canada, Australia sau Noua Zeelandă, în mod similar cum se întâmplă acum în cazul echivalării studiilor în țările membre UE.
De asemenea, se urmărește încadrarea copiilor cu studii incomplete în grupul copiilor cu nevoi speciale de educație sau organizarea de cursuri suplimentare pentru elevii integrați în învățământul românesc, în vederea recuperării rapide a materiilor necesare unui absolvent de învățământ românesc, dar ne-parcurse de aceștia în străinătate.
În forma actuală, Legea educației prevede echivalarea automată a studiilor preuniversitare efectuate în țările UE, dar nu și pentru studiile efectuate în țări precum SUA, Canada, Australia sau Noua Zeelandă.
Proiectul se află în dezbatere publică, a fost inițiat de senatorul independent Valeriu Todirașcu și este susținut de 78 de parlamentari.