Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat, miercuri, că a propus înființarea unei entități care să se ocupe exclusiv de toate etapele procesului de consolidare a clădirilor încadrate în clasa I de risc seismic.

Această instituție se va numi Administrația Municipală pentru Consolidarea Imobilelor cu Risc Seismic și va funcționa în subordinea CGMB.

Primarul Capitalei a susținut că în ședința din septembrie a CGMB va veni cu un proiect de hotărâre în acest sens.

„Suntem la un moment zero în care clădirile cu bulină vor fi consolidate în regim de urgență și vom începe cu cele care sunt 100% în proprietatea Primăriei, iar pentru clădirile care au co-proprietari sau sunt 100% în proprietate privată, acei proprietari trebuie să conștientizeze că nu se pot juca cu viața nimănui”, a spus Firea.

Edilul Capitalei a mai precizat că, de săptămâna viitoare, angajații Primăriei vor trece la renotificarea proprietarilor care locuiesc în clădiri care prezintă pericol public.

Aceasta a mai spus că va apela și la măsuri de coerciție în cazul proprietarilor care nu-și părăsesc locuințele pe timpul consolidării.

Conform primarului general, costurile estimative în blocurile ce urmează a fi consolidate sunt de 270 — 450 de euro pe metru pătrat, iar rata lunară pe care urmează să o plătească proprietarii din aceste imobile variază între 200 și 500 de lei pe lună și chiar 700 de lei pe lună pentru suprafețele mai mari, pe o perioadă de până la 25 de ani.

Firea a menționat că proprietarii se pot muta pe timpul consolidării clădirilor în care locuiesc în imobilele puse la dispoziție de Primăria Capitalei, cu destinația de „locuințe de necesitate”, aflate în bulevardul Națiunile Unite nr.8 și nr.9, precum și în Calea 13 Septembrie nr. 224.

Totodată, primarul general a anunțat că se va adresa Parlamentului și Guvernului pentru a obține modificarea legislației în domeniul consolidării.

Potrivit primarului general, lista imobilelor din București, expertizate tehnic cu risc seismic, cuprinde 774 de clădiri: 183 de imobile încadrate în clasa I de risc seismic, care prezintă pericol public, clasa I risc seismic — 173 de clădiri, clasa a doua de risc seismic — 318 clădiri, clasa a III-a de risc seismic — 94 de clădiri și clasa a patra — 6.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.