Cea de-a 88-a gală pentru decernarea premiilor Oscar a avut loc în noaptea de 28 februarie la renumitul Dolby Theatre din Hollywood.
„Spotlight”, de Tom McCarthy, a primit premiul Oscar pentru cel mai bun film, la cea de-a 88-a gală de decernare a acestor distincţii, în care „The Revenant” a obţinut trei trofee, inclusiv pentru „cel mai bun regizor” (Alejandro Iñárritu) şi „cel mai bun actor în rol principal”(Leonardo DiCaprio).
Gala a fost marcată încă din deschiderea sa de numeroase glume făcute de Chris Rock pe tema „Oscarurilor atât de albe”, aluzii la faptul că evenimentul a fost criticat în ultimele săptămâni din cauza lipsei de diversitate a listei de nominalizări la premiile Academiei americane de film, în ale cărei categorii principale nu s-au regăsit nici în acest an actori şi regizori de culoare.
Evenimentul a inclus mai multe momente artistice, între care şi unele susţinute de cântăreţul britanic Sam Smith, care a interpretat melodia „Writing’s On The Wall” din „Spectre”, cel mai recent film din franciza „James Bond”. De altfel, la gala din acest an, „Writing’s On The Wall” a câştigat premiul Oscar la categoria „cel mai bun cântec”.
Lista completă a marilor câştigători la premiile Oscar 2016
Cel mai bun film: „Spotlight”
Cu Rachel McAdams, Billy Crudup, Michael Keaton, Liev Schreiber, Mark Ruffalo şi Stanley Tucci în distribuţie, „Spotlight” prezintă eforturile depuse de jurnaliştii de la publicaţia The Boston Globe, în 2002, într-o anchetă amplă, ce a declanşat un scandal uriaş, după dezvăluirea abuzurilor sexuale comise de mai mulţi preoţi catolici.
Filmul „a oferit o voce pentru supravieţuitorii acestei drame, iar premiul Oscar amplifică această voce”, a declarat Michael Sugar, producătorul peliculei, precizând că speră ca această voce să fie auzită până la Vatican. „Papa Francisc, este timpul să-i protejăm pe copii şi să reinstaurăm credinţa”, a mai spus acesta, pe scena galei Oscar 2016.
Cel mai bun actor într-un rol principal: Leonardo DiCaprio ( „The Revenant”)
”Mulţumesc Academiei, tuturor celor care au fost alături de mine. Le mulţumesc celorlalţi nominalizaţi din aceşt an pentru performanţa lor incredibilă. Revenant a fost rezultatul unei munci teribile, unui efort extraordinar. Îţi mulţumesc Tom Hardy, pentru prietenia pe care mi-ai arătat-o, pentru talentul tău”, a spus DiCaprio, în discursul de după primirea Oscarului.
„Acest film este despre relaţia dintre om şi lume”, a adăugat Leonardo DiCaprio. Acesta a vorbit şi despre efortul deosebit pe care l-a presupus realizarea peliculei, militând totodată pentru protejarea mediului înconjurător. „Schimbarea climatului ne va afecta pe toţi”, a mai spus Leonardo DiCaprio.
Cel mai bun regizor: Alejandro Gonzalez Inarritu ( „The Revenant”)
Cea mai bună actriţă într-un rol principal: Brie Larson („Room”)
Cel mai bun actor în rol secundar: Mark Rylance („Bridge of Spies”)
Cea mai bună actriţă în rol secundar: Alicia Vikander („The Danish Girl”).
Cel mai bun film străin: Son of Saul
Cel mai bun lungmetraj de animaţie: Inside Out
Cea mai bună regie artistică: Mad Max: Fury Road
Cel mai bun scenariu adaptat: „The Big Short”- Charles Randolph şi Adam McKay
Cel mai bun scenariu original: „Spotlight” – Josh Singer şi Tom McCarthy
Cea mai bună imagine: The Revenant
Cel mai bun montaj: Mad Max: Fury Road
Cea mai bună coloană sonoră: Ennio Morricone – „The Hateful Eight”
Cel mai bun cântec: Sam Smith pentru „Writing’s On The Wall” („Spectre”)
Cel mai bun montaj de sunet: Mad Max: Fury Road
Cel mai bun mixaj de sunet: Mad Max: Fury Road
Cele mai bune efecte vizuale: Ex Machina
Cele mai bune costume: Mad Max: Fury Road
Cel mai bun machiaj: Mad Max: Fury Road
Cel mai bun scurtmetraj animat: Bear Story
Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune: Stutterer
Cel mai bun lungmetraj documentar: Amy
Cel mai bun scurtmetraj documentar: A Girl in the River: The Price of Forgiveness