Dacian Cioloș efectuează, în zilele de 4 și 5 septembrie, o vizită oficială în Germania, la Munchen. Potrivit unor imagini apărute la Televiziunea Națională, premierul s-a deplasat în Germania cu un avion de linie.
Se pare că reprezentanții companiei aeriene i-au oferit lui Cioloș un loc la clasa business, însă premierul a refuzat o politicos.
Conform unui comunicar remis de Guvern, deplasarea în Germania are un caracter în principal economic prin discuțiile pe care premierul român le va avea cu autoritățile de land și reprezentanți ai unor puternice companii germane atât din Bavaria cât și din alte zone ale Germaniei.
Programul vizitei prim-ministrului Dacian Cioloș include întrevederi cu reprezentanți ai Comitetului estic al economiei germane (Ost Ausschuss), participarea la o masă rotundă pe tematica IT&C pentru prezentarea potențialului României și o deplasare la sediul BMW AG pentru discuții cu membri ai board-ului companiei.
De asemenea, premierul român va avea o întrevedere cu Horst Seehofer, premierul landului Bavaria și cu Barbara Stamm, președintele Parlamentului local.
Convorbirile cu cei doi oficiali se vor concentra pe relațiile bilaterale româno-germane, aflate astăzi la un nivel excelent, impulsionate de un dialog politic intens, dar și de o componentă economică substanțială: Germania este primul partener comercial al României și al treilea investitor străin în România.
În vizita de la Munchen, centru economic puternic al Germaniei, premierul Dacian Cioloș va prezenta oportunitățile pe care le oferă în prezent România pentru investitori, mai ales pentru dezvoltarea segmentului de cercetare si dezvoltare (R&D) și va milita pentru extinderea cooperării economice bilaterale de ansamblu.
După unificarea Germaniei, Bavaria a jucat rolul de land de legătură cu Europa Centrală și de Est. Acesta se remarcă, din perspectivă economică, printr-o industrie foarte dezvoltată. Este cel mai mare land german cu o industrie care folosește tehnologie de înaltă performanță, cu ponderea economică în regiunea München, unde se remarcă industria constructoare de mașini cu firme de renume mondial (BMW, MAN etc.), firme mari din ramura IT (Siemens, Infineon etc), cât și industrie aviatică și de armament (EADS, Krauss-Maffei).
Bavaria este privită ca motorul economic al Germaniei: creşterea PIB-ului din ultimii 10 ani a fost de aproape 30%, cu mult peste cea realizata de celelalte landuri germane și de 2 ori mai mare decât media la nivel federal.