Fostul premier Petre Roman, prezent vineri la Parchetul Instanței supreme în dosarul „Mineriada”, susține că el și guvernul pe care îl conducea atunci au fost ținta violențelor din 13 iunie 1990.
„Am luat la cunoștință de începerea acestei cercetări. Este vorba de dosarul privind evenimentele din 13-15 iunie 1990. Sunt, de fapt, două evenimente — 13 iunie și Mineriada. În ce privește 13 iunie, cred că lucrurile sunt clare, adică violențele care s-au dezlănțuit în după-amiaza și seara de 13 iunie au avut ca țintă chiar persoana mea și guvernul meu. Au fost atacate Ministerul de Interne, Poliția Capitalei, Televiziunea. Iar o dovadă este faptul că, în septembrie 1991, o mineriadă și mai brutală și mai mare a fost împotriva mea și a guvernului pe care l-am condus și am fost victimele acelei oribile și violente mineriade”, a afirmat Petre Roman.
La sfârșitul lunii octombrie, președintele Klaus Iohannis a semnat cererea de urmărire penală a lui Petre Roman, Gelu-Voican Voiculescu și a lui Victor Atanase Stănculescu, demersul având legătură cu anchetarea evenimentelor din 1990. Cei trei au deținut la acel moment funcții de conducere în stat.
În acest dosar, fostul președinte Ion Iliescu a fost pus sub acuzare pentru infracțiuni contra umanității, constând în aceea că, în calitate de președinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naționala (CPUN), a decis reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității prin declanșarea unui atac asupra populației civile în iunie 1990, urmat de aducerea minerilor din Valea Jiului în Capitală.
Procurorii susțin că Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Măgureanu, Gelu Voican Voiculescu, Nicolae Dumitru, Corneliu Diamandescu, Mihai Chițac și Mugurel Florescu au decis, pe data de 13 iunie 1990, organizarea unei deplasări la București a unui număr de peste 10.000 de mineri din Valea Jiului, care au continuat atacurile din Piața Universității asupra populației civile, provocând vătămarea corporală și lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 persoane.