Personalul de intervenţie din cadrul serviciilor de ambulanţă judeţene şi al serviciului de ambulanţă Bucureşti-Ilfov va beneficia de o pensie specială de serviciu, potrivit unui proiect de lege adoptat miercuri de Senat.
Această lege reglementează obligaţiile şi drepturile personalului profesionist de intervenţie: medici, asistenţi medicali, ambulanţieri/şoferi de autosanitară şi operatori registratori de urgenţă.
Iniţiatorii consideră că aceştia trebuie să dobândească un regim special având în vedere că îşi desfăşoară activitatea în condiţii deosebit de periculoase.
Personalul de intervenţie ar urma să beneficieze de „pensie specială de serviciu, cu reducerea vârstei standard de pensionare, fără penalizare, dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: vârsta minimă de 57 de ani şi o vechime de cel puţin 20 de ani în activitate ca personal operativ de intervenţie”, potrivit Articolului 18.
Pensia va reprezinta 80% din baza de calcul reprezentată de media salariilor de bază brute lunare realizate, inclusiv sporurile legale, corespunzătoare ultimelor 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare.
La pensie au dreptul şi cei cu o vechime de 15-20 de ani, cu o diminuare de 1% din baza de calcul pentru fiecare an care lipseşte.
Dacă în urma actualizării cu valoarea punctului de pensie rezultă o pensie specială mai mică, se păstrează pensia aflată în plată.
Totodată, pe lângă salariul lunar, cei care fac parte din personalul operativ au dreptul:
- la ajutoare şi alte drepturi băneşti stabilite prin contracte colective de muncă;
- indemnizaţii de instalare, de mutare, de delegare sau de detaşare;
- la decontarea cheltuielilor de cazare şi transport în ţară şi străinătate;
- la încadrarea activităţii în condiţii deosebite, speciale sau alte condiţii de muncă.
De asemenea, personalul de pe ambulanţe beneficiază de spor pentru condiţii deosebit de periculoase pentru suprasolicitări psihice şi nervoase, stres, zgomot intens şi de lungă durată, pericol, risc fizic şi risc în traficul rutier în timpul deplasărilor în misiune.