O echipă de cercetători din Australia a dezvoltat o nouă metodă pentru reconstituirea corneei unui pacient care suferea de o boală degenerativă a ochiului. Testele clinice vor fi lansate în cursul anului 2017, potrivit metronews.fr.
Oamenii de știință australieni au găsit o metodă care ar putea funcționa și cu ajutorul căreia ar putea fi tratate boli ca degenerescența maculară legată de vârstă (DMLA), retinita pigmentară sau distrofia maculară.
Tehnica constă în reconstituirea corneei pornind de la celule stem prelevate din ochii pacienților. Oamenii de știință prelevează astfel un eșantion de celule din corneea pacientului, le cultivă în laborator pe o peliculă adaptată și apoi le grefează pe ochiul afectat. Pelicula poate fi apoi implantată pe suprafața interioară a corneei a pacientului printr-o mică incizie, membrana ajunsă opacă din cauza bolii redevenind apoi transparentă.
Ingredientul miracol al metodei este o peliculă de tip hidrogel mai subțire decât un fir de păr (50 de micrometri) care se resoarbe în mod natural după două luni, când ochiul devine din nou umed și transparent.
Momentan, au fost făcute teste pe oi, un test clinic pe oameni fiind în pregătire și putând fi efectuat în anul 2017. Dacă metoda va funcționa, pelicula tip hidrogel ar putea revoluționa tratarea bolilor oculare.
Metoda ar putea îmbunătăți viața zilnică a circa 10 milioane de persoane din lumea întreagă care suferă în prezent de o boală oculară, mai precizează metronews.fr.