Paulownia-flowers

Venitul de 30.000 de euro la hectar pe care îl promite cultura de Paulownia a făcut ca acest copac să devină o adevărată vedetă când vine vorba despre înființarea unei noi afaceri în agricultură.

Datorită capacității sale uimitoare de creștere (în doar 3 / 5 ani atinge maturitatea, măsurând aproximativ 20 m), dar și a calității lemnului pe care îl oferă, Paulownia este cu siguranță Copacul Viitorului.

Cunoscut în România ca Arborele Prințesei, Paulownia e un copac de esență tare originar din China și este copacul cu cea mai rapidă creștere din lume. Este unic în lume, fiind singura specie de arbori cu o capacitate de creștere atât de rapidă, oferind în același timp un lemn superior.

Pe plan internațional, cultivarea arborelui Paulownia este în plină expansiune. Datorită avantajelor evidente pe care le conferă, atât din punct de vedere economic cât și ecologic Paulownia a atras în ultima vreme atenția și la noi în țară, devenind o resursă extrem de valoroasa pentru industria lemnului atat pe piata interna cat si pentru export.

Lemnul obținut este cel mai ușor lemn de esență tare, este foarte rezistent și estetic (textura fină, fără noduri), fiind folosit industrial pentru confecționarea de: instrumente muzicale, mobilier de lux, dar și iahturi și avioane ușoare.

Pe cinci hectare de teren se pot planta 600 de arbori cu o investiție inițială de 4.000 de euro. Fiecare dintre ei va ajunge cam la 15-20 de metri și atunci poate fi tăiat și vândut. Se obțin cam 30.000 de euro din acest lot, dar partea bună e că niciun copac nu trebuie plantat din nou: pur si simplu iese din vechea tulpină.

plantatie

Copacii Paulownia sau arborii energetici, cum mai sunt numiți, degajă foarte multă căldură când sunt arși la temperaturi ridicate. Două kilograme din acest lemn echivalează cu 1 litru de motorină.

Pentru investiția inițială, un ajutor poate să vină din fonduri europene nerambursabile. Se pot obține până la 80% din valoarea proiectului, bani care acoperă aproape integral costul arbuștilor. Nu sunt greu de întreținut și, mai mult, pot fi folosiți și în scop decorativ fiindcă au flori foarte frumoase.

Paulownia_tomentosa1

13 COMENTARII

  1. da hectare de arțar,mesteacăn din seva se face sirop Siropul de artar provine din seva artarului de zahar, artarului negru sau artarului rosu (in natura existand 10 specii de artar). Procesul de extragere este destul de simplu, incepand cu gaurirea arborelui, care permite ca seva sa curga. Seva este transparenta, aproape lipsita de gust si cu un continut scazut de zahar in momentul in care este extrasa din artar.

    Beneficiile siropului de artar
    Efectul antioxidant al siropului de artar. Manganul este un cofactor esential intr-o serie de enzime importante in productia de energie si pentru protectia antioxidanta.

    Siropul de artar pentru sanatatea inimii Daca doresti sa iti protejezi inima si vrei in continuare sa iti indulcesti linistit alimentele si bauturile, atunci siropul de artar este cel de care ai nevoie. Zincul pe care il furnizeaza siropul de artar, pe langa actiunea sa antioxidanta, are si alte functii care pot reduce progresia aterosclerozei.
    Zincul este necesar pentru functionarea adecvata a celulelor endoteliale si ajuta la preventia daunelor endoteliale cauzate de oxidarea colesterolului rau LDL si a altor grasimi oxidate.

    Siropul de artar regleaza digestia Incearca sa schimbi zaharul dintr-o reteta cu sirop de artar si este posibil sa te surprinda cum balonarea produsa in general de o prajitura pe care cu siguranta o resimti intr-o masura mai mare sau mai mica din cauza indulcitorilor procesati.
    Aroma sa lemnoasa merge de minune in retete precum cele de pandispan, fursecuri cu unt sau prajituri cu cafea. Ai grija insa la proportia pe care o vei alege pentru ingredientele lichide avand in vedere ca iti schimbi consistenta indulcitorului.

    Siropul de artar ajuta la recuperarea musculara Siropul de artar adevarat este o sursa grozava de mangan, cel care ajuta la repararea musculara si a celulelor afectate, mentinand in acelasi timp si oasele sanatoase si nivelurile glicemiei in cote normale.

    Siropul de artar contine multi nutrienti Siropul de artar contine o nenumarati nutrienti printre care zinc, mangan, fier, calciu si potasiu. Siropul de artar contine chiar de 15 ori mai mult calciu decat mierea, un alt indulcitor favorit. Prin comparatie cu acelasi aliment, siropul de artar are si un continut mai scazut de sare. Dintre vitamine, siropul de artar contine cantitati decente de niacina, vitamina B2, vitamina B5, acid folic, vitamina B6, biotina si vitamina A.

    Retine totusi ca siropul de artar reprezinta de fapt 66-70% zahar si nu este cazul sa il consumi in exces. Prea mult zahar in organism iti creste riscul de obezitate, diabet, niveluri nesanatoase de grasimi si colesterol in organism si tensiune crescuta. Prin urmare, indiferent de beneficiile siropului de artar, consuma-l cu moderatie.

  2. Foarte interesant . Insa, m-ar interesa la ce pret se vinde bucata , cum se planteaza ( distanta, adancime , etc,) ce fel de sol prefera si ce fel de clima . La ce temperaturi rezists iarna si dupa cat timp se recolteaza ? In tara exista vreun loc de prelucrare al acestui copac ?

  3. Cum pot cumpara? conditii sol,clima,umiditate

    Informaţiile publicate de ESKAPE.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor și atrage consecințele prevăzute de aceasta. http://www.eskape.ro/o-afacere-profitabila-infiintarea-unei-plantatii-de-paulownia-ce-venituri-iti-poate-aduce/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.