Medical ampoules and syringe

Statul nu îşi asumă, în prezent, complicaţiile sau sechelele apărute în urma vaccinării, însă proiectul legii vaccinării propune asumarea şi intervenţia statului, prin sprijinirea financiară sau socială, a declarat, miercuri, Amalia Şerban, director general adjunct în Ministerul Sănătăţii.

Proiectul legii vaccinării a apărut ca o necesitate după câţiva ani în care rata de vaccinare a scăzut foarte mult, a precizat directorul general adjunct al Direcţiei Generale Asistenţă Medicală şi Sănătate Publică din Ministerul Sănătăţii, Amalia Şerban, la Forumul naţional „Stop gripa”.

„Societatea este împărţită în mai multe categorii: cei care ştiu importanţa vaccinării, cei care ştiu, dar sunt neîncrezători şi procentul mic, dar foarte vocal, de antivaccinişti. Probabil că ei sunt cauza acestei dezbateri”, a mai adăugat Amalia Şerban, la dezbaterea cu tema „Vaccinarea în România – act de prevenţie obligatoriu sau recomandat?”.

Directorul general adjunct al Direcţiei Generale Asistenţă Medicală şi Sănătate Publică din Ministerul Sănătăţii a precizat că, în prezent, prin Constituţia României, statul este obligat să asigure vaccinarea populaţiei, această formă de imunizare fiind cea mai eficientă modalitate de a preveni îmbolnăvirile.

„Până în acest moment, statul nu îşi asumă complicaţiile sau sechelele apărute în urma vaccinării. În acest proiect, propunem ca statul să îşi asume această responsabilitate şi să intervină prin sprijin financiar, social. Încă nu s-a stabilit în ce fel îşi va asuma acest lucru, dar, pentru prima dată, se ia în calcul acest aspect”, a mai menționat Amalia Şerban.

Proiectul de act normativ vizează şi asigurarea unui stoc de vaccin, acest lucru nefiind permis de procedurile aflate în vigoare în prezent. Directorul din Ministerul Sănătății a spus că acest stoc ar fi util în perioadele în care vaccinurile nu sunt disponibile.

„Din punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii, dorim ca acest proiect de lege să fie valabil şi în România, aşa cum funcţionează şi în alte state, şi ca toţi copiii din România să poată fi vaccinaţi corespunzător”, a subliniat Amalia Şerban.

Directorul general adjunct din Ministerul Sănătăţii a mai precizat că proiectul ar fi trebuit să fie finalizat în luna octombrie, dar pentru că pe parcursul ultimelor luni au mai apărut probleme de reglementat, acesta ar putea fi gata în noiembrie sau decembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.