Ministerul pentru Consultare Publică a inclus experiențele de consultare publică privind adoptarea actelor normative sesizate în primele 6 luni de guvernare într-un Ghid Practic pe care l-a prezentat astăzi în ședința de Guvern.
Membrii Cabinetului au fost informați astăzi de Ministrul pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCDPC) – Violeta Alexandru cu privire la finalizarea și distribuirea unui număr de peste 3000 de Unități Administrativ – Teritoriale din țară dar și tuturor Ministerelor a Ghidului practic: Consultarea Publică Eficientă la nivelul Administrației Centrale și Locale – pentru aplicarea Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică.
Materialul, primul de acest gen din România realizat de echipa Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC) în colaborare cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) disponibil la: www.dialogcivic.gov.ro, pune la dispoziția specialiștilor în materia organizării procesului de consultare publică, formate – standard și recomandări privind parcurgerea, de o manieră uniformă, în toată administrația publică, a fiecărei etape din cele reglementate de Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională, cu scopul formării unor standarde de eficiență în sistemul public la adoptarea actelor normative.
Ghidul a fost însoțit de o hartă a etapelor procesului de consultare publică.
”Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională, o lege esențială de a cărei implementare depinde practicarea uneori guvernări deschise, nu prevede posibilitatea elaborării de norme de aplicare. Materialul a fost finalizat incluzând propuneri și observații de la peste 100 de instituții din țară dar și organizații neguvernamentale astfel că reprezintă o realitate concludentă din practica transparenței decizionale”a precizat Ministrul Violeta Alexandru în cadrul prezentarii documentului în fața colegilor miniștri.