Ministerul Finanţelor intenţionează să lanseze titluri de stat pentru populaţie cu valoarea de 100 de lei, valoarea totală a întregii emisiuni fiind de 100 milioane lei.
„Noua emisiune de titluri de stat pentru populaţie are scadenţa de doi ani”, a declarat Anca Dragu, ministrul Finantelor Publice. În ceea ce priveşte titlurile de stat pentru populaţie, emisiunile au fost reluate anul trecut, după un deceniu de pauză.
„În scopul creşterii accesibilităţii titlurilor de stat în rândul micilor investitori şi creşterii gradului de educare financiară a acestora se înscrie şi continuarea proiectului de emisiuni de titluri de stat pentru populaţie, demarat cu o primă emisiune având scadenţa la 2 ani în luna iunie 2015, în funcţie de interesul potenţial din partea acestor investitori”, potrivit Strategiei de administrare a datoriei publice pentru perioada 2016-2018, aprobată miercuri de guvern.
Prima ofertă de titluri de stat destinată populaţiei din ultimii zece ani s-a subscris în proporţie de 65%, în condiţiile în care statul a oferit 100.000 de titluri, cu valoarea totală de 100 mil. lei. Valoarea nominală ridicată a titlului de stat, de 1.000 de lei, alături de procedura complicată de subscriere prin care investitorul trebuia să aleagă dobânda dintr-un interval au făcut ca subscrierile să fie reduse.
Deschiderea pieţei titlurilor de stat către populaţie are numeroase beneficii: reducerea gradului de dependenţă faţă de bănci şi asigurarea unei cereri mai stabile, inclusiv în perioadele cu turbulenţe pe pieţele financiare. Acestea sunt şi argumente forte pe care se bazează inclusiv state occidentale care promovează vânzarea de instrumente de datorie către populaţie.