Mihnea Motoc, ministrul Apărării Naționale, a anunțat vineri că de la 1 ianuarie 2017 va intra în vigoare Legea Rezerviştilor Voluntari.
Aceasta prevede ca românii să treacă printr-o perioadă de formare iniţială de trei luni, timp în care vor acumula cunoștințele de bază, iar apoi urmează convocarea anuală.
Românii trebuie să știe că vor primi un stimulent financiar dacă decid să se implice în activitățile armatei.
„Serviciul militar obligatoriu a fost introdus în anumite condiţii în Lituania, vorbim de ţările aliate, în România a fost suspendat pe timp de pace în 2007, era firesc să fie aşa în condiţiile în care mergeam spre constituirea unei armate profesioniste, exclusiv profesioniste, de atunci a trecut ceva timp şi este evident că s-a resimţit de ceva timp, cu ani în urmă, un gol, o nevoie de a completa resursele pe care le putem mobiliza, pe care ne putem baza la un moment dat. În final s-a găsit o formulă legislativă bună, avem adoptată legea rezervistului militar, lege care concepe un sistem foarte judicios de antrenare atât a celor care au avut la un moment dat în cariera lor o formaţie militară, cât şi a celor care nu au niciun fel de pregătire militară. În esenţă este vorba de antrenarea acestora într-o perioadă de formare iniţială, probabil 3,4 luni în care acumulează cunoştinţele de bază, după care, anual, se face o convocare de instrucţie, de două săptămâni, 15 zile, de actualizare a pregătirii, timp în care există o relaţie contractuală cu aceşti rezervişti militari şi un anumit stimulent financiar, un procent din salariul pe care îl au în civilie”, a transmis ministrul Apărării la Realitatea TV.
Ministrul a mai precizat că se dorește convocarea românilor fără experiență militară, dar care au cunoștințe minime despre ce înseamnă să faci parte din armată.
„La ora actuală suntem într-o fază avansată de pregătire a normelor metodologice pentru că legea intră în vigoare de la 1 ianuarie 2017, deja avem în vedere o prioritate, vom merge mai ales pe cei care nu au background militar, dar au cunoştinţele necesare pentru a se familiariza mai uşor cu tehnologia modernă cu care operăm la ora actuală în armată, cu procedurile pe care le avem şi contăm pe o cifră estimativă pentru 2017 de 2.700 de rezervişti voluntari care ar fi antrenaţi în acest proces. Reacţia pozitivă pe care am înregistrat-o până acum din partea opiniei publice, e clar că se conştientizează nevoia de a avea o rezervă disponibilă, bine pregătită, de a întări capacitatea noastră de apărare mai ales în vremurile pe care le trăim, dar cred că este şi un fenomen de ordin social în sensul că se resimte în formarea tinerilor, lipsa unei verigi pe care cred că o vom complini prin acest program suplu”, a mai spus Mihnea Motoc.