Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis marţi, 11 octombrie, un mesaj în cadrul Forumului Economic româno-slovac, organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a României.
Alături de reprezentanţi ai mediului de afaceri din România şi Slovacia, evenimentul s-a bucurat de participarea Preşedintelui Republicii Slovace, Andrej Kiska. Mesajul Preşedintelui României a fost prezentat de către Cosmin Marinescu, Consilier Prezidențial – Departamentul Politici Economice şi Sociale.
Vă prezentăm în continuare textul mesajului:
„Stimate domnule Președinte Andrej Kiska,
Domnule Ministru Peter Žiga,
Domnule Președinte al Agenției slovace pentru comerț și investiții,
Domnule Președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României,
Doamnelor și domnilor invitați și participanți,
Îmi face o deosebită plăcere să salut, pentru al doilea an consecutiv, organizarea Forumului oamenilor de afaceri români și slovaci, context în care îi mulțumesc Preşedintelui Republicii Slovace, domnul Andrej Kiska.
Dorim să subliniem, împreună, importanţa pe care o acordăm, la cel mai înalt nivel, dezvoltării unor legături comerciale şi investiţionale tot mai strânse între economiile României şi Slovaciei.
În ultimii patru ani, comerțul dintre economiile noastre a crescut cu o medie anuală de circa 9%, ceea ce arată clar consolidarea relațiilor noastre comerciale. În 2015, comerțul bilateral a atins un maxim de 2,4 miliarde euro. Depinde doar de noi să dezvoltăm, în continuare, acest trend pozitiv.
În plan investiţional, în România funcţionează peste 600 de firme cu acţionariat slovac, cu un capital total investit de circa 50 de milioane euro. Slovacia este, la rândul său, tot mai atractivă pentru investiţiile românești, însă potențialul investițional al cooperării noastre este mult mai mare.
Doamnelor şi domnilor,
Pentru că dorim să intensificăm cooperarea noastră economică, sunt bucuros să salut participarea mediului de afaceri, de la reprezentanţii companiilor mici și mijlocii, până la prezența unor mari companii, care pot fi deopotrivă vectori ai dezvoltării noastre.
Am certitudinea că veţi descoperi noi parteneri de afaceri şi că veţi putea valorifica noi oportunităţi, în sectoare precum energia, industria, transporturile şi infrastructura.
Start-up-urile şi întreprinderile mici şi mijlocii înseamnă spirit antreprenorial, inițiativă și potenţial imens în planul inovării, dar, mai ales, ele pot prefigura viitorul economic al unei ţări.
Din acest motiv, îi îndemn pe investitorii slovaci să vină cu încredere în România, iar investitorilor români le spun să fie mai curajoşi în legătură cu planurile de afaceri care privesc economia slovacă.
Doamnelor şi domnilor,
Economia României traversează acum o perioadă de creștere economică robustă. Pe primul semestru al acestui an avem o creștere economică de 5,2%, ceea ce face ca România să fie o campioană europeană a creșterii economice. Recent, Fondul Monetar Internațional și-a îmbunătățit prognozele de creştere economică la 5% pentru întregul an 2016.
Evident, aceste cifre sunt încurajatoare, însă și mai încurajator este faptul că motoarele creșterii economice s-au multiplicat. Evoluțiile recente ne arată că nu doar motorul consumului este turat, ci privim cu optimism şi către componenta investiţională a economiei.
Încrederea într-o bună perspectivă economică se reflectă, pentru primul semestru, în creșterea cu circa 9% a investiţiilor nete. Această încredere este resimțită și în plan extern: avem și o creştere cu 12% a investiţiilor străine directe, pe primele şapte luni ale anului. Dincolo de aspectele cantitative, sunt importante și atuurile noastre de ordin calitativ.
Un avantaj major este calitatea forţei de muncă, apreciată astăzi de investitori, dar care, în economia modernă, trebuie permanent perfecționată. Predictibilitatea economică este, de asemenea, un atu considerabil pentru oamenii de afaceri, pe care îi încurajez să fructifice acest context economic favorabil.
În ceea ce ne privește, ca autorități ale statului, ne preocupă reducerea poverii birocratice, creşterea transparenţei şi asigurarea stabilității pentru mediul de afaceri.
Între România şi Slovacia există un potenţial deosebit de colaborare în domeniul industriei auto. Slovacia a înregistrat în ultimii ani progrese remarcabile, devenind un foarte important actor al industriei auto. În România, în ultimii zece ani, industria auto a crescut de la circa 4 miliarde de euro la peste 20 de miliarde în anul 2015.
Putem avea asemenea progrese şi în alte sectoare, cum ar fi sectorul IT şi cel al telecomunicaţiilor, acolo unde tinerii români sunt foarte bine pregătiţi şi reprezintă o resursă valoroasă pentru mediul de afaceri.
Doamnelor şi domnilor,
Prin mesajele noastre transmise aici, ne arătăm interesul cert de a sprijini dezvoltarea unor legături economice tot mai strânse, nu doar la nivel național, ci și regional.
În primul rând, vrem ca Dunărea să ne lege nu doar geografic și cultural, ci şi economic, iar Portul Constanţa să devină principalul port maritim pentru comerţul slovac. Vitală în această direcţie este Strategia UE pentru Regiunea Dunării, un mecanism destinat dezvoltării economice şi sociale a macro-regiunii dunărene.
În al doilea rând, vrem o colaborare mai strânsă între asociațiile profesionale și camerele de comerț și industrie din ambele țări, pentru identificarea de noi avantaje competitive și oportunități de colaborare.
Doamnelor şi domnilor,
Viitorul relaţiilor bilaterale dintre România şi Slovacia, inclusiv în domeniul economic, este plin de speranţă şi de oportunităţi. Vă urez să aveţi mult succes și să daţi dovadă de iniţiativă şi curaj pentru reușita durabilă a proiectelor noastre!
Vă mulțumesc!”