În vederea creșterii nivelului de transparentizare și de prevenire a incompatibilitãților și a conflictelor de interese, Agenția Naționalã de Integritate a lansat pe propria paginã de Internet o secțiune dedicatã alegerilor parlamentare programate pentru luna decembrie 2016.

Aceastã mãsurã are ca scop optimizarea procesului de completare a declarațiilor de avere și de interese de cãtre candidați, oferirea asistenței de specialitate în ceea ce privește regimul juridic al incompatibilitãților și al conflictelor de interese, dar și informarea societãții civile cu privire la obligațiile pe care le au participanții la procesul electoral. Disponibilã pe pagina de Internet a Agenției la adresa https://www.integritate.eu/Alegeri-Parlamentare-2016, secțiunea grupeazã mai multe categorii de informații utile:

Cele mai frecvente cazuri de incompatibilitate și conflict de interese:

ANI aduce la cunoștința opiniei publice o situație a celor mai întâlnite cazuri de incompatibilitate și de conflict de interese, identificate de cãtre inspectorii de integritate în activitatea de evaluare. Aceastã situație este raportatã la categoriile de funcții publice ocupate în urma alegerilor parlamentare –  deputați și senatori.

Ghiduri utile, legislația de integritate și întrebãri frecvente (F.A.Q.):

Persoanele care doresc sã candideze la alegerile parlamentare din luna decembrie 2016, au la dispoziție o serie de informații utile cu privire la obligațiile pe care le au în vederea respectãrii regimului juridic al incompatibilitãților, al conflictelor de interese și al declarãrii corecte a averii și a intereselor. Informațiile se regãsesc în ghidurile ANI referitoare la completarea declarațiilor și la cel privind incompatibilitãțile și conflictele de interese, dar și în secțiunea destinatã legislației de integritate, actualizatã la zi. De asemenea, persoanele interesate au la dispoziție o listã a celor mai frecvente solicitãri de informații cu privire la legislația de integritate și rãspunsurile aferente.

Persoane aflate sub interdicția de a candida pentru o funcție eligibilã:

Agenția pune la dispoziția publicului date și informații cu privire la peste 300 de persoane în cazul cãrora s-a stabilit definitiv și irevocabil faptul cã s-au aflat în incompatibilitate sau conflict de interese și care, potrivit, prevederilor Legii nr. 176/2010, întrã sub interdicția de a mai ocupa o funcție publicã timp de trei ani.

Semnaleazã o neregulã în declarațiile de avere și de interese:

Persoanele interesate pot sesiza Agenția Naționalã de Integritate cu privire la potențiale nereguli din declarațiile de avere și de interese depuse de cãtre candidații la alegerile parlamentare. Acest lucru se poate realiza prin completarea unui formular cuprins în aceastã secțiune.

Secțiune dedicatã declarațiilor de avere și de interese depuse de candidați:

Agenția Naționalã de Integritate va publica în cadrul acestei secțiuni, în termen de 48 de ore de la primire, toate declarațiile de avere și de interese depuse de candidații la alegerile parlamentare. Potrivit Legii nr. 176/2010, „declarațiile de avere și interese se depun la Biroul Electoral Central sau, dupã caz, la biroul electoral de circumscripție odatã cu declarația de acceptare a candidaturii, în douã exemplare, și se transmit Agenției Naționale de Integritate <<în termen de cel mult 48 de ore de la depunere>>”.

Linie telefonicã:

Persoanele interesate pot solicita inspectorilor de integritate asistențã de specialitate în cazul solicitãrilor urgente cu privire la regimul juridic al completãrii declarațiilor de avere și de interese, al incompatibilitãților și al conflictelor de interese la numãrul de telefon 0372.069.869, de luni pânã vineri în intervalul orar 09.00 – 16.00.

Formulare inteligente de declarații de avere și de interese:

Agenția pune la dispoziția celor care au obligația de a completa declarații de avere și de interese, în virtutea participãrii la alegerile parlamentare, formulare inteligente cu câmpuri predefinite și liste de valori, ce pot fi completate în mediu electronic. Informații utile cu privire la modalitatea de completare a formularelor inteligente se regãsesc și în secțiunea „Ghiduri Utile”.

Comisia Europeanã a arãtat în ultimul raport MCV, remis opiniei publice în luna ianuarie 2016, faptul cã Agenția Naționalã de Integritate „intenționeazã sã își intensifice campaniile de sensibilizare, astfel încât toți candidații sã aibã cunoștințã de potențialele incompatibilitãți și conflicte de interese”. De asemenea, Comisia aratã faptul cã „organismele responsabile de gestionarea alegerilor, atât la nivel național, cât și la nivel local, au în mod clar responsabilitatea de a colabora cu ANI pentru a se asigura faptul cã posibilele încãlcãri ale legii sunt evitate sau identificate cât mai curând posibil”.

Comunicat de presă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.