Roșiile sunt perfecte într-o cură de slăbire întrucât scad pofta de mâncare, au un conținut mare de apa și fibre, iar din punct de vedere al caloriilor, o roșie medie are în jur de 20 calorii. Dar, în combinație cu brânza, situația se schimbă.
Roşiile cu brânză reprezintă pentru mulţi dintre noi un adevărat deliciu culinar. Nutriţionistul Mihaela Bilic susține însă că acest răsfăţ al simţurilor „ne ajută’’ să ne îmbogăţim cu câteva kilograme.
„E vremea roşiilor cu brânză. Ce poate fi mai savuros, delicios şi de sezon decât roşiile cu brânză…fără pâine, o să spuneţi, ca să nu ne îngraşăm. Problema e că nu pâinea îngraşă sau nu la fel de tare precum brânza. Şi când spun brânză mă refer la orice tip de brânzeturi, indiferent de cât sunt de sărate: caş şi telemea proaspătă, telemea veche (măturată), mozzarella, caşcavaluri, brânză de burduf sau frământată”, scrie nutriţionistul Mihaela Bilic pe pagina sa de socializare.
Deşi conţine la fel de multe proteine ca şi carnea şi peştele, în brânzeturi avem de trei ori mai multă grăsime.
„În plus, o felie de brânză de 100g o mănânci într-o clipă, la carne e mai mult de mestecat. Apropo de gramaj, porţia corectă de brânză e de 70g, adică acele pachete ridicol de mici de la supermarket conţin trei porţii! Unde sunt vremurile în care cumpăraibrânza cu calupul? Acum asist la o adevărată conspiraţie a producătorilor, parcă şi-au propus cu toţii să ne înveţe ce înseamnă porţia corectă! O felie mare cât palma şi groasă de un deget are doar 200g şi e preţios pusă într-un pachet individual tras in vid. Deja când găseşti pachete de jumătate de kilogram se numeşte desfrâu. Aşa, cu pachetul mic, eşti mai atent. Nu de alta, dar brânza nu e prietena siluetei, nu e un aliment de bază, care se mănâncă cu sutele de grame. Brânza e un răsfăţ, un condiment, un ingredient al mâncării. Şi da, puteţi mânca fără grijă roşii cu brânză, cu condiţia ca roşiile să ocupe 80% din farfuria voastră. Cu alte cuvinte, puneţi câteva cubuleţe de brânză peste un castron de roşii. Şi atenţie la ulei, brânza are deja grăsimea inclusă”, subliniază Mihaela Bilic.
Uite ce scrie și nutriționistul Cristian Mărgărit pe blogul său despre acest lucru:
„E ceva deosebit la această combinație, în afara de faptul că este ieftină, ușor de pus pe masă și sățioasă? Din punctul meu de vedere, nu. Mai ales în forma clasică, de brânză cu roșii, fără nici un fel de adaos. Ceva proteine, ceva grăsimi, ceva carbohidrați. Prea mult calciu, prea multa sare, prea puține alte minerale și vitamine. Nu aș recomanda acest mod de hrănire de mai multe ori pe zi. Poate doar o dată la câteva zile, în special atunci când se coc roșiile în grădina și poți mânca fără riscul de a-ți lua porția de pesticide pentru o lună.
Brânza consumată în cantități mari, mai ales cea de vacă care e bogată în caseină, este legată de apariția unor tipuri de cancer și a altor tulburări de sănătate.
Roșiile pot avea un efect pro-inflamator la persoanele predispuse. Deci dacă o „dietă bazată pe roșii cu brânză” te duce la dureri de cap sau articulare, retenție de apă, îngrășare, somnolență, nas înfundat, atunci poate ar fi mai bine să reduci cantitățile și să consumi aceste alimente doar ocazional”, este de părere Cristian Mărgărit.