În timp ce majoritatea orașelor din întreaga lume nu știu ce să mai facă pentru a atrage cât mai mulți turiști, Veneția este chiar deranjată de fluxul constant de turiști ce o vizitează.
Considerată unul dintre cele mai frumoase orașe din lume, Veneția este cunoscută ca Regina Mării Adriatice. Este principalul oraș al regiunii Veneto și al Italiei nord-orientale.
Orașul a fost vizitat anul trecut aproximativ de 74.000 de străini pe zi. Venețienii sunt deranjați fiindcă din această cauză cu greu își pot realiza treburile zilnice, orașul fiind foarte aglomerat.
Ca să descurajeze turismul, s-a făcut o petiție pentru a se introduce o taxă pentru vizitarea Pieței San Marco.
Cecilia Tonon face parte dintre localnicii care s-au săturat. La tot pasul, în drum spre serviciu sau la cumpărături, dă peste turiști dezorientați. Zilnic e nevoită să meargă printre mulțimi interminabile de oameni.
”E ca un asediu pe care nu-l mai putem gestiona. Poate ar trebui să ne resemnăm și să recunoaștem că Veneția nu mai aparține locuitorilor săi. E doar un parc de distracții”, a spus Cecilia Tonon.
Localnicii nemulțumiți au mai multe propuneri pentru a rezolva această problemă.
O propunere constă în introducerea unei taxe de intrare în Piața San Marco, ceea ce i-ar descuraja mai ales pe asa numiții ”turiști de o zi”.
”Nu poți închide orașul, asta e imposibil din motive tehnice și legale. Dar toată lumea vrea să vadă Piața San Marco. Dacă am limita accesul aici, s-ar simți în tot orașul”, a declarat un alt localnic, Marco Scurati.
O altă idee este de a taxa turiștii în funcție de perioada în care vin.
”Nu poți opri afluxul de turiști, dar îi poți împiedica să vină în anumite perioade ale anului. Dacă îți programezi vizita din timp, într-o perioadă mai puțin aglomerată, plătești mai puțin pentru toate serviciile”, a spus un localnic, Massimo Andreoli.
Aceste propuneri nu prea sunt pe placul turiștilor, economia orașului se bazează în principal pe turism.
”Asta sigur va reduce numărul de turiști. Întrebarea este dacă se merită. Daca întrebați comercianții, probabil că nu le place ideea.”
Primăria Veneției nu a luat încă o decizie. Dacă biletul de intrare ar costa 5 euro, orașul ar câștiga 50 de milioane de euro pe an. Prin urmare, s-ar putea ca aceste inițiative să fie luate în considerare.
Nu se știe însă câți potențiali turiști ar putea pierde prin aceste măsuri.