Partidul Național Liberal a depus moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Ponta. Aceasta este intitulată: „Alege între România și Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta!”. Potrivit calendarului, moțiunea va fi citită miercuri și votată marți, 29 septembrie.
Moţiunea a fost semnată de 180 de parlamentari – 119 deputaţi, din care 112 PNL, şase neafiliaţi şi unul de la Grupul Democrat şi Popular şi 61 de senatori, din care 58 de la PNL şi trei neafiliaţi.
Iată cele mai importante pasaje din textul moțiunii:
Întrebat dacă ar susţine un guvern condus de Gabriel Oprea din care să facă parte şi PNL, Vasile Blaga a susținut că partidul va sprijini un guvern condus de Cătălin Predoiu, prima opţiune a liberalilor fiind un guvern minoritar PNL.
„Am obţinut o decizie politică pe un subiect foarte important, nu doar pentru PNL, ci pentru întreaga societate românească. Avem un premier trimis în judecată pentru fapte de corupţie care refuză să facă un gest elementar, igienic, acela de a-şi da demisia, care ar reperezenta, cred eu, ceea ce interesul naţional cere. PNL a decis, astăzi, să depună, luni, o moţiune de cenzură pe tema lipsei de credibilitate a guvernului Ponta.”, a menționat Alina Gorghiu, la finalul, Colegiului Director, întrunit la Poiana Braşov.
Copreşedintele PNL a afirmat că această moţiune de cenzura va fi, în opinia sa, cea mai scurtă şi cea mai de impact moţiune de cenzură de la revoluţie şi până acum.
Alina Gorghiu a mai precizat că România pare un stat care tolerează corupţia în cazul în care va continua să fie condusă de un premier trimis în judecată.
Conform lui Gorghiu, la reprezentanţii partidelor din coaliţia de guvernare sunt „la fel de vinovaţi precum Victor Ponta.”, dacă vor continua să îl susţină pe premier.
Vasile Blaga a menționat că PNL îşi propune să organizeze un miting în Bucureşti, la Parlament, afirmând că organizaţia PNL Bucureşti a primit sarcina de a obţine aprobările necesare.
Alina Gorghiu a mai afirmat că PNL a avut discuţii cu toate forţele parlamentare, inclusiv UNPR, încă de la prima moţiune depusă, însă, a refuzat să facă publice rezultatele discuţiilor purtate.
Conform lui Vasile Blaga, PNL a început procesul de strângere a semnăturilor, imediat ce liberalii au decis prin vot depunerea moţiunii de cenzură, cu prilejul Ligii Aleşilor Locali.