Laura Codruța Kovesi a declarat luni că vechimea de șase ani pentru ca un procuror să poată activa la Direcția Națională Anticorupție este suficientă, dar trebuie dublată de anumite calități profesionale.
„Vechimea de șase ani este o condiție necesară, dar (…) cred că ea trebuie să fie dublată de anumite calități profesionale și personale ale celui care dorește să lucreze într-o structură precum DNA”, a spus Kovesi în fața membrilor CSM, la interviul de reînvestire în funcție.
Ministrul Justiției, Raluca Prună, a întrebat-o pe Kovesi care ar fi o limită rezonabilă de vechime a procurorilor pentru a putea activa la DNA și dacă sunt suficienți cei șase ani, așa cum prevede legea.
„Am avut o surpriză foarte plăcută să văd că procurori care au șase ani vechime, pe lângă cunoștințele profesionale solide, cunoșteau foarte bine practica Înaltei Curți de Casație și Justiție, cunoșteau foarte bine toate soluțiile date, în recursuri în interesul legii, pe întrebări de cameră preliminară. (…) Deci generațiile noi care vin și care termină Institutul Național al Magistraturii sunt foarte bine pregătite din punct de vedere profesional — deci aceasta este o primă condiție”, a arătat Kovesi.
Ea a spus că nu crede că o vechime de 10 ani ar aduce cunoștințe profesionale în plus față de un procuror care are o vechime de șase ani.
„Deja, după șase ani de zile, ai anumită maturitate profesională. Dar pentru a lucra în DNA este important cum cunoștințele profesionale sunt susținute de anumite calități personale”, a explicat Kovesi.
Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil, luni, cu unanimitate de voturi, propunerea ministrului Justiției, Raluca Prună, de reînvestire a Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție.