Președintele Klaus Iohannis salută adoptarea legii votului prin corespondență de către senatori și speră că partidele își vor menține entuziasmul în acest caz astfel încât săptămâna viitoare actul normativ să intre în vigoare.
„Sunt foarte bucuros că astăzi Senatul a votat proiectul legii și sper în continuare ca partidele să-și mențină acest entuziasm privind legea votului prin corespondență și poate săptămâna viitoare să fim deja în posesia unei astfel de legi”, a afirmat Klaus Iohannis, luni, la Biblioteca Centrală Universitară, unde participă la ceremonia de celebrare a 800 de ani de la semnarea documentului Magna Carta.
Șeful statului a subliniat că participarea cetățenilor la democrație nu poate fi separată de garantarea dreptului la vot și a spus că guvernarea „s-a dovedit incapabilă” să asigure condițiile necesare pentru exercitarea de către toți românii a unui drept fundamental.
„Absența unei legi a votului prin corespondență ar fi în continuare o piedică în a garanta tuturor cetățenilor români, oriunde s-ar afla ei, dreptul la vot”, a precizat Klaus Iohannis.
Șeful statului a punctat câteva probleme ale politicii din prezent.
„Populismul, electoralismul, goana după imagine și înlocuirea acțiunii de substanță cu propaganda sunt cele mai nocive, iar România ultimilor ani nu a fost deloc lipsită de aceste tentații. Politica făcută de dragul câștigului electoral imediat și cu gândul doar la beneficiile de imagine, măsurile nefundamentate, date în prag de alegeri în speranța câtorva voturi în plus, promisiunile fără acoperire în scopul manipulării, propaganda goală de conținut fac democrația fragilă. Toate acestea o îndepărtează de menirea sa — reprezentarea cetățenilor și guvernarea în serviciul lor”, a menționat Klaus Iohannis.
Senatul a adoptat, luni, legea privind votul prin corespondență, care se va aplica la alegerile parlamentare, prezidențiale și europarlamentare, iar alegătorii din străinătate vor putea să opteze pentru această procedură printr-o cerere scrisă transmisă ambasadei sau printr-un formular online. Propunerea legislativă urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaților cu rol decizional în acest caz.