1452614139a65d1ed3

Preşedintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit joi, 23 iunie, cu ambasadorii statelor membre UE acreditaţi la Bucureşti, în cadrul unui dejun de lucru, găzduit de Ambasada Regatului Ţărilor de Jos, ţară care deţine în prezent Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

În cadrul întâlnirii au fost discutate aspecte legate de principalele subiecte aflate pe agenda reuniunii Consiliului European din 28-29 iunie a.c., despre obiectivele României la viitorul Summit NATO de la Varşovia, precum şi despre evoluţiile din plan regional.

Preşedintele României a felicitat Olanda pentru eforturile depuse pe perioada deţinerii Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al acestui an, într-un context european şi regional marcat de numeroase provocări.

Şeful statului a subliniat faptul că România este o democraţie puternică, cu instituţii democratice solide şi, totodată, reprezintă un factor de stabilitate în regiune.

Referitor la procesul alegerilor locale, recent încheiat, Preşedintele României a menţionat că acesta a fost bine organizat şi cu foarte puţine incidente semnalate, ceea ce a arătat o îmbunătățire clară a calităţii procesului electoral în România.

În actualul context european, şeful statului a subliniat că România rămâne un stat membru de încredere al Uniunii, angajat în favoarea proiectului european, obiectivul nostru principal fiind o Uniune Europeană puternică. Cetățenii români sunt printre cei mai dedicați proiectului european, ei având încredere în viitorul Uniunii Europene.

Legat de referendumul aflat în desfăşurare în Marea Britanie privind apartenenţa la Uniunea Europeană, Preşedintele Iohannis a exprimat speranţa că cetăţenii britanici vor decide menținerea Regatului Unit în familia europeană. Un asemenea rezultat este, în opinia României, cea mai bună opţiune atât pentru Marea Britanie, cât şi pentru Uniunea Europeană în ansamblul ei.

Referitor la fenomenul migraţiei, Preşedintele României a reiterat poziţia potrivit căreia România rămâne în favoarea unui răspuns comun la nivel european pentru abordarea acestei provocări deosebit de complexe, subliniind necesitatea unor măsuri pentru consolidarea cooperării cu țările de origine și de tranzit pentru a aborda cauzele profunde ale acestui fenomen.

Pe de altă parte, şeful statului s-a pronunţat împotriva soluţiilor care se bazează pe mecanisme obligatorii de distribuţie şi sancțiuni financiare.

În legătură cu aderarea ţării noastre la Spaţiul Schengen, Preşedintele României a subliniat că acesta rămâne un obiectiv prioritar pentru ţara noastră.

Cu privire la relaţiile externe ale Uniunii, şeful statului şi-a exprimat speranţa că Strategia Globală a Uniunii Europene va putea să fie prezentată la reuniunea Consiliului European de săptămâna viitoare. În acest context, Preşedintele României a subliniat necesitatea unei revitalizări a Parteneriatului Estic, de natură să genereze o nouă viziune şi noi instrumente de lucru.

De asemenea, Preşedintele Klaus Iohannis a pledat pentru susţinerea în continuare a parcursului european al Republicii Moldova, o ţară care trebuie să rămână importantă pentru Uniune.

Un alt subiect abordat a fost legat de Summitul NATO care va avea loc la Varşovia în luna iulie. Preşedintele Iohannis a prezentat aşteptările României de la această reuniune, insistând asupra nevoii de consolidare echilibrată şi proporţională a întregului flanc estic al Alianţei. Preşedintele României a pledat şi în favoarea întăririi cooperării UE-NATO, esenţială pentru abordarea eficientă a actualelor provocări la adresa securităţii, se arată într-un comunicat transmis de Administrația Prezidențială.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.