Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut joi, 4 august, o alocuțiune la finalul exerciţiului militar multinaţional „Saber Guardian-16”.
Vă prezentăm în continuare textul alocuțiunii:
„Am participat la Exerciţiul Multinaţional „SABER GUARDIAN 2016”, exercițiu anual care face parte din Iniţiativa SUA de Reasigurare Europeană, reflectând decizia Statelor Unite şi, implicit, a Alianței Nord – Atlantice, de a asigura apărarea comună a membrilor săi, pacea şi stabilitatea în regiune.
Mulţumesc Armatei României şi Comandamentului forţelor armate ale Statelor Unite din Europa, cei doi co-organizatori ai acestui exerciţiu, pentru modul în care au planificat, organizat şi condus desfăşurarea acestuia, precum şi reprezentanţilor celor nouă ţări Aliate şi partenere participante.
Este primul exerciţiu major găzduit de România după Summitul NATO de la Varșovia, care prefigurează un program foarte intens deja pentru anul 2017.
Pentru România, Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii și apartenența la NATO reprezintă piloni ai politicii externe și de securitate, iar exercițiul de astăzi este una din expresiile practice ale angajamentului nostru de a fi un partener credibil și de a contribui la construcția de securitate din regiune. Avem astfel oportunitatea de a creşte interoperabilitatea acţiunilor în cadru întrunit şi multinaţional, în facilităţile de instruire puse la dispoziţie de România.
Acest exercițiu este, de asemenea, o expresie a consolidării relațiilor dintre statele membre NATO şi ţările partenere şi o punere în practică a uneia dintre misiunile fundamentale ale NATO, securitatea prin cooperare.
Punerea la dispoziţia Alianţei a unui comandament de nivel divizie, în vederea consolidării structurii de forţe a NATO în flancul estic, reprezintă primul pas în atingerea obiectivelor strategice, legate atât de securitatea națională, cât și de cea euro-atlantică, în condiţiile în care acest comandament a fost confirmat recent la nivelul capacităţii operaţionale iniţiale.
Exerciţiul permite, pentru prima oară, ca Unitatea de Integrare a Forţelor NATO, acel NFIU, şi Comandamentul Diviziei Multinaţionale de Sud – Est să lucreze practic în teren, într-un mediu multinaţional. Cele două structuri NATO au rolul de a facilita dislocarea rapidă a forţelor aliate în regiune, planificarea, conducerea şi coordonarea forţelor Aliate prin exerciţii complexe.
Ne dorim ca, în aplicarea deciziilor adoptate la Varşovia, România să găzduiască exerciţii cel puţin la fel de complexe, în cadrul Iniţiativei de Instruire Intensificată, cu participarea statelor membre ale Alianţei şi a statelor partenere.
Exercițiul de astăzi este parte a efortului NATO de a proiecta stabilitate în vecinătatea estică şi sudică a Alianţei, inclusiv prin sprijinirea partenerilor în dezvoltarea capabilităţilor de gestionare a crizelor şi a rezilienţei naţionale.
Pe lângă celelalte obiective, acest tip de exerciţii ne permite și să evaluăm nivelul de dotare şi calitatea echipamentelor militare ale Armatei României, precum şi măsura în care acestea corespund nivelului de ambiţie asumat.
Sunt convins că forţele participante vor valorifica la maximum şansa de a se instrui integrat într-un mediu multinaţional, iar exercițiul va constitui o nouă experienţă benefică pentru cei implicați și va crește eficiența forțelor Aliate în regiune.
Urez mult succes tuturor militarilor care au venit pentru acest exercițiu, doresc mult succes unității NFIU și comandamentului de divizie, și felicit încă o dată pe toți cei care au venit și s-au implicat în acest exercițiu. Deja, din primele discuții cu comandanții militari, am reușit să creionăm direcția unei aplicații mult mai mari pentru anul viitor. Toate acestea arată că România nu este doar participant, ci, în foarte multe situații, poate să își asume organizarea, coordonarea și conducerea unor exerciții foarte complexe.
Îi felicit pe toți. Mulțumesc!”