Uniunea Europeană „nu se află acolo unde trebuie”, admite preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, în deschiderea primului său discurs despre „starea Uniunii” pe care l-a susţinut astăzi în Parlamentul European (PE), adăugând că „există o lipsă de Europa în Europa”.
Juncker a menționat că programul iniţial de repartizare a 40.000 de imigranţi va fi extins la un număr de 160.000 de imigranţi.
Standardele de azil comune sunt importante, dar nu sunt suficiente pentru a face faţă crizei actuale a migranţilor, afirmă preşedintele CE Jean Claude-Juncker în primul său discurs despre „starea Uniunii”, îndemnând la cote „obligatorii” de distribuire între statele UE.
Juncker a precizat că o decizie privind noul sistem de cote va fi luată pe data de 14 septembrie în cadrul unei reuniuni a miniştrilor de Interne din ţările membre UE.
Acesta a declarat că aplaudă eforturile ţărilor vecine Siriei – Turcia, Liban şi Iordania – de a accepta milioane de refugiaţi.
Europa a eşuat, însă, în a le oferi refugiaţilor solidaritatea sa comună, recunoaşte el.
Comisia propune un mecanism permanent de distribuire, pentru a ajuta la gestionarea unor eventuale situaţii viitoare de urgenţă în privinţa refugiaţilor, a anunţat el.
„Mă pronunţ ferm ca solicitanţii de azil să muncească în timp ce le sunt procesate solicitările. Munca înseamnă demnitate”, a subliniat Juncker.
Numărul de oameni este „impresionant”, iar pentru unii ei sunt „înspăimântători”, a spus el. Dar nu este timpul unor dispute, a venit vremea acţiunii concertate, a subliniat preşedintele CE. Este o problemă de demnitate şi simţ istoric, insistă el.
Comisia Europeană a anunţat, de asemenea, că România ar urma să primească un număr de aproape trei ori mai mare de refugiaţi decât cel anunţat de preşedintele Iohannis. Astfel, România ar trebui să găzduiască 4646 de refugiaţi, nu 1785, cum anunţase preşedintele.