Ediția 2015 a Festivalului Rowmania Fest începe astăzi la Tulcea și oferă motive de petrecut timpul în aer liber pentru tot weekendul. Festivalul se află la a cincea ediție, și este organizat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 cu sprijinul Consiliului Județean Tulcea și al Primăriei Municipiului Tulcea, sub patronajul Reprezentanței Comisiei Europene în România.
Seria întâmplărilor de weekend este deschisă de o paradă terestră, pe un traseu care începe de pe Faleza Dunării, traversează orașul prin strada Unirii până la Piața Civică, pentru a se reîntoarce și reuni în fața scenei Festivalului cu parada pe apă, alcătuită din ambarcațiuni care vin de Dunăre, într-un format de-acum tradițional pentru Festivalul Rowmania. O altă noutate a actualei ediții este organizarea Cupei Europene de Triatlon pentru juniori, ETU Triathlon European Cup, o premieră absolută pentru România. Vor concura atleți din România, Germania, Polonia, Ungaria, Croația, Ucraina, Bulgaria, Slovacia și Azerbaidjan.
Cele trei seri de rock ‘n row oferă concerte cu Holograf, Blue Nipple Boy, Mahala Rai Banda, Kumm, Stela Enache și Silvia Dumitrescu, și mulți alții, iar serile de proiecții în aer liber aduc două filme românești de referință: De ce eu? în regia lui Tudor Giurgiu, și multpremiatul Aferim!, al lui Radu Jude.
A cincea ediție a Festivalului este un bun prilej de a trece în revistă cinci dintre cele mai vizibile proiecte derulate de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 în Deltă. Acestea se subordonează ideii de dezvoltare locală neinvazivă, bazată pe potențialul natural și cultural al Deltei, și au fost imaginate în speranța că pot fi preluate, în continuare, de comunitățile unde se desfășoară.
- LOTCA HABITAT – primul serviciu de pescaturism din România, lansat de curând în localitatea Mila 23, locul unde s-a născut Ivan Patzaichin. Turiștii sunt invitați să-i însoțească pe pescari în traseul lor zilnic printre vârșe și vintire, și apoi să găteacă împreună peștele colectat, în gospodăria lor, sau chiar pe malul Dunării, la ceaun, în gradina de legume pescaturism.ecodeltadunarii.ro
- Triunghiul ecoturismului, Crișan, Caraorman, Mila 23. Un proiect de dezvoltare a ecoturismului, prin două activități care pun în valoare potențialul turistic special al celor trei localități din miezul Deltei : birdwatching și un traseu culinar printre mâncărurile specifice locului. Proiectul mai oferă training pentru operatori de turism, lecții de ecoturism pentru copiii de școală, și își propune construirea și punerea pe piață a unei mărci colective de destinație ecoturistică. ecoturism.ecodeltadunarii.ro
- « Case noi, șanse noi prin meserii vechi în Delta Dunării » – un proiect de stabilire a unui mecanism ecologic de reintegrare a deținuților cu nivel scăzut de școlarizare, dezvoltat în Chilia Veche, la penitenciarul Tătaru. Bazat pe conceptul de ecologie umană, proiectul pune accent pe componenta educațională și pe creșterea încrederii de sine pentru pregătirea deținuților pentru liberare. Peste 100 de deținuți vor învăța meserii tradiționale și le vor exersa lucrând în natură, pe grindul Tătaru, acolo unde deja s-a înalțat un ansamblu de case eco, ce va găzdui atelierele de meserii ecoreintegrare.ecodeltadunarii.ro
- Proiectul de promovare a activităților alternative în rândul familiilor de pescari își propune să continue linia deschisă de proiectul de pescaturism, prin adăugarea altor două soluții alternative la pescuit : marangozeria și valorificarea papurii și stufului. Proiectul se desfășoară în 15 localități de pe teritoriul FLAG Delta.
- Ivan Pescar fish-bar – restaurant cu specific exclusiv pescăresc deschis pe faleza Dunării, ca parte a unui hub de promovare și explorare a Deltei, care mai conține un centru de promovare a Pescaturismului și un magazin de suveniruri locale.
Aceste proiecte completează efortul constant al Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23 de poziționare a Deltei ca „regina ecoturismului din Europa”.