Un licean de clasa a XI-a din Constanţa a creat un sistem informatic care calculează, cu acurateţe de 90%, dacă o tumoră cerebrală este malignă sau benignă.
Dragoş Şerban, 17 ani, elev al Liceului Internaţional de Informatică, obţine acest rezultat doar pe baza tomografiei sau a investigaţiei RMN.
Sistemul se bazează pe colectarea tuturor datelor evidenţiate deja de analizele imagistice, dar reduce timpul de aşteptare al biopsiei, care poate dura o lună. Algoritmul calculează textura tumorii şi dă verdictul.
Dragoş a testat sistemul folosind o bază de date cu acces liber pentru studiere, ce conţine diferite analize medicale ale unor tumori.
Dragos s-a implicat în cercetarea cancerului după ce acum doi ani de zile a fost supus unei operații de îndepărtare a unei tumori osoase.
Deşi nu are cunoştinţe medicale, liceanul a reuşit să conceapă un program pe computer care dă verdictul imediat cu privire la statutul canceros sau benign al unei tumori cerebrale. Deşi recunoaşte că totul a plecat de la propria experienţă, tânărul evită, totuşi, să descrie dificila încercare prin care a trecut.
”Am conceput sistemul bazându-mă pe statistică matematică, folosind parametri avuţi la dispoziţie. Am verificat apoi dacă algoritmul se confirmă. Când acurateţea testărilor a fost de 90%, mi-am dat seama că am un proiect viabil”, a povestit Dragoş Şerban.
”A non-invasive approach to brain tumors classification based on their textured pattern in MR images and CT scans” oferă o alternativă la biopsia clasică și a fost premiat cu medalia de aur la Concursul Național de Științe și Tehnologii FirSTep, care a avut loc pe 14 februarie, la București.
Dragoş nu este, însă, la prima medalie, fiind câştigătorul mai multor concursuri, inclusiv pentru inventarea unui material izolator pentru pereţi, alcătuit din ipsos şi şerveţele.
Elevul s-a calificat și la cel mai mare concurs de proiecte internaţionale, ISWEEP, ce a avut loc la Houston, SUA, în luna mai a acestui an.
Pe viitor, tânărul se gândeşte să studieze în Anglia.