Ghimbirul este unul dintre acele superalimente pe care este bine să le ai mereu la îndemână. Este unul dintre cele mai versatile condimente, cu o aromă deosebită, dar are puternici proprietăţi antiinflamatorii care contribuie la îmbunătăţirea funcţionării sistemului digestiv şi întărirea sistemului imunitar.
Deşi ghimbirul proaspăt are cel mai puternic gust şi cea mai intensă aromă, acesta poate fi consumat sub o multitudine de forme: uscat, fiert, prăjit, confiat şi chiar murat.
Gustul şi mirosul unic al ghimbirului se datorează conţinutului ridicat de uleiuri esentiale, dintre care cele mai importante sunt gingerolul, shogaolul şi zingeronul. Datorită acestor uleiuri esenţiale, ghimbirul are puternice propietăţi anti-bacteriene, anti-fungice şi anti-inflamatorii.
Ceaiul de ghimbir este cea mai des întâlnită modalitate de a beneficia de propietăţile acestei plante, dar o altă modalitate de a profita de efectele terapeutice ale ghimbirului este gemul.
Beneficiile gemului de ghimbir asupra sănătăţii
- Stimulează digestia
- Stimulează pofta de mâncare
- Calmează durerile abdominale
- Are efect anti-inflamator
- Întăreşte sistemul imunitar
- Tratează răcelile
- Scade nivelul colesterolului rău
- Reduce alergiile de sezon
- Are efecte analgezice
- Ameliorează simptomele afecţiunilor respiratorii
- Scade tensiunea arterială
Reţetă gem de ghimbir
Reţeta aceasta de gem fi considerată un adevărat elixir de întărire a imunităţii. Pe lângă faptul că este delicios şi aromat, acest gem îţi va întări întări organismul şi tonifica sistemul imunitar.
Ingrediente
- o rădăcină de ghimbir
- 3 lămâi coapte
- 500 ml de miere de albine
Preparare
Lămâile se vor tăia cubuleţe, se mărunţesc cu ajutorul unui blender, apoi se adaugă ghimbirul ras şi mierea de albine. Nu trebuie să fierbeţi nimic, este suficient să amestecaţi ingredientele şi aţi obţinut un desert delicios, care poate fi şi un remediu naturist pentru prevenirea sau ameliorarea a nenumărate afecţiuni. Gemul din miere, ghimbir şi lămâi nu se prepară termic datorită proprietăţilor conservante ale mierii. Acest produs va menţine intacte calităţile lămâilor şi ghimbirului.
Administrare
Pentru întărirea imunităţii, se consumă o linguriţă de gem de ghimbir, dimineaţa, la micul dejun, fără restricţii de timp.