Punctul Național de Contact pentru Romi din cadrul Ministerului Fondurilor Europene (MFE) a organizat la Palatul Victoria, cea de-a cincea reuniune a Comitetului Interministerial pentru monitorizarea și evaluarea implementării Strategiei Guvernului României pentru incluziunea cetățenilor români aparținând minorității rome.
Întâlnirea a fost prezidată de domnul Vasile DÎNCU, viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, pentru a marca interesul major pe care Guvernul României îl acordă minorităţilor etnice şi vulnerabilităţilor socio-economice, potrivit informațiilor remise de Ministerul Fondurilor Europene.
„Strategia aceasta nu este una pentru romi, ci este pentru noi toți, pentru că dacă avem un proces coerent de incluziune a romilor, în urma lui beneficiem cu toții. Tocmai de aceea, aș vrea să stabilim câteva acțiuni concrete pentru următoarele două luni. Îmi doresc să mergem cu toții în aceeași direcție și cât mai curând. Nu avem timp de așteptat, prea mulți ani situația a fost ignorată, nu doar la nivelul administrației, ci la nivelul întregii societăți. Nu ne place cum trăiesc, dar cu cât îi marginalizăm mai mult, cu atât avem de suferit”, a declarat viceprim-ministrul Vasile DÎNCU.
Viceprim-ministrul a subliniat că, în acest domeniu, esențială este implicarea locală: „Cheia este să activăm comunitățile locale. Putem organiza niște sesiuni comune cu structurile asociative ale administrației publice locale sau teleconferințe cu prefecții. Nu este suficient să dăm primarilor strategia să o citească, ci să ne întâlnim cu ei, să vedem efectiv cum aplicăm prevederile ei, ce se poate face la nivel local și ce nu, unde îi putem sprijini de aici, de la București. Acest comitet trebuie să fie, pe de altă parte, motorul unei coordonări mai bune între ministere”.
În cadrul întâlnirii, după o evaluare a stadiului actual de implementare a măsurilor pentru incluziunea populaţiei de etnie romă, membrii Comitetului au convenit să prioritizeze acţiunile prevăzute în HG nr. 18/2015, precum şi să asigure finanţarea acestora din bugetul naţional, se mai arată în comunicatul de presă.
„A răspunde realităţilor sociale şi instituţionale este elementul cheie în acest proces de prioritizare. Vrem ca Strategia pentru incluziunea romilor să fie un instrument practic şi concret, asumat şi bugetat corespunzător, nu doar un document de raft. Astfel, aşteptăm de la instituţiile publice cu rol în implementarea Strategiei, propuneri realiste, cu accent pe calitate intervenţiilor şi nu pe cantitatea lor” a declarat domnul Ciprian NECULA, secretar de stat în cadrul MFE şi reprezentant al Punctului Național de Contact pentru Romi.