UPDATE
Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au amânat, luni, pentru data de 23 noiembrie, judecarea dosarului „Fraudă la referendum”, în care Liviu Dragnea a fost condamnat la un an închisoare cu suspendare, fiind acuzat de fraudarea referendumului organizat în 2012 pentru demiterea președintelui Traian Băsescu.
La primul termen al procesului, aflat în faza de apel, aproape jumătate dintre cei 75 de inculpați au declarat că nu și-au angajat avocați, acesta fiind și motivul pentru care procesul a fost amânat.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie începe, luni, judecarea apelului în dosarul în care Liviu Dragnea şi alţi 70 de inculpaţi sunt acuzaţi de fraude la referendumul din 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.
Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va judeca, luni, de la ora 9.00, primul termen al apelului în dosarul „Fraudă la referendum”.
Liviu Dragnea a declarat duminică, la Alexandria, că luni va merge la instanţa supremă, şi că are speranţa că, mai devreme sau mai târziu, „adevărul iese la iveală şi dreptatea va triumfa”.
Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a fost întrebat dacă dosarul său este motivul pentru care a declarat, la lansarea candidaturii la şefia PSD, că există un risc pentru el, acesta susținând că nu vrea „să amestece lucrurile”.
„Ce am spus este suficient. Eu în general am speranţe că întotdeauna, mai devreme sau mai târziu, adevărul iese la iveală şi dreptatea va triumfa. Este o speranţă care m-a animat tot timpul în viaţa. (…) Este o speranţă pe care nu vreau să mi-o pierd niciodată”, a precizat Dragnea.
Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, a fost condamnat în 15 mai, de instanţa supremă, la un an de închisoare cu suspendare, în dosarul privind fraude la referendumul din 2012, pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.
Liviu Dragnea a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
Prin aceeaşi sentinţă, alţi inculpaţi din dosarul au primit pedepse de închisoare cu suspendare sau au fost achitaţi. Decizia a fost contestată de procurorii DNA şi de unii dintre inculpaţi.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susțin, în apelul din dosarul „Fraudă la referendum”, că pedeapsa primită de Liviu Dragnea este prea mică raportat la gravitatea faptelor sale, acesta acţionând ca şi cum alegătorii sunt simple obiecte ce pot fi „extrase din casă prin oferirea de spectacole cu clovni” sau „cu forţa”.
Procurorii mai precizează că în mod greşit au fost achitaţi alţi 45 de inculpaţi, dintre care opt au avut calitatea de preşedinţi secţii de votare, iar 37 au fost membri ai unor secţii de votare.
Astfel, magistraţii cer judecătorilor condamnarea lui Liviu Dragnea şi a celorlalţi 45 de inculpaţi la pedepse „în cuantum concordant gravităţii faptelor”.