Alina Gorghiu a declarat, duminică, că cei patru milione de români plecaţi din ţară se vor întoarce acasă doar dacă vor avea condiţii să îşi crească copiii, afirmând că, în România, din păcate, „din motive pragramatice”, Guvernul nu susţine majorarea indemnizaţiilor pentru mame.
„Era nevoie de declanşatorul care înseamnă sarcina în viaţa mea ca să pot să mă gândesc foarte serios la tot ce înseamnă agenda unei femei în România. Este foarte complexă, dar în acelaşi timp irelevantă pentru decidentul politic de astăzi”, a afirmat Alina Gorghiu, la Realitatea TV, afirmând că cei peste 4 milioane de români au părăsit ţara se vor întoarce doar dacă au condiţii să îşi crească copiii.
Copreședintele PNL a oferit exemplul Franţei şi al Ungariei care încurajează şi susţin natalitatea şi familiile active.
„Uitaţi-vă la statele din UE care şi-au adus oamenii înapoi prin nişte politici.(…) Oamenii nu vin dacă Gorghiu stă într-un platou de televiziune şi le spune vin dacă au condiţii să îşi crească copii în România. În România nu sunt încurajate familiile active. (…) Politicile demografice în Franţa au fost generate de factorul politic, la nvelul anilor 1930 (…) Franţa a investit în infrastructura de creşe, grădiniţe, la companiile care îşi lasă angajatul cu copilul la locul de muncă şi acolo i se oferă toate condiţiile. Să ne uită mai aproape, la unguri. Statul ungar are un minister pro-familie şi pro-tineri care se ocupă fix cu asigurarea facilităţilor fiscare pentru familile care au mai mult de doi copii”, a spus Gorghiu.
Liderul PNL a mai precizat că spre deosebire de aceste state, în România se încearcă de trei săptămâni să se pună în dezbaterea plenului legea privind indemnizaţiile pentru mame, pe care Guvernul nu o susţine „din motive pragmatice”.
„În Parlament dezbatem o temă care nu ţine agenda publică, (…) vorbim depre indemnizaţiile pentru mămici. Este a treia săptămână în care nu reuşim să punem legea pe ordinea de zi a plenului Parlamentului. Avem un Cabinet care din motive haideţi să spunem pragmatice, care ţin de bugetul României, nu are disponibilitatea să susţină acest proiect”, a arătat Gorghiu, afirmând că se întreabă dacă cineva realizează că „în fiecare an din România cam 80.000 de oameni dispar„ şi că „o să ajungem la populaţia din 1960 foarte curând”.
Parlamentul trebuie să spună Guvernului de unde trebuie „să taie” dacă doreşte creşterea indemnizaţiilor pentru mame, consideră premierul Dacian Cioloş, precizând totodată că bugetul pe acest an este angajat, iar cel de anul viitor poate depăşi un deficit de 3% pentru că sunt angajamente luate.