Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) consideră că decizia de majorare a salariilor angajaţilor din sănătate este justă, dar avertizează că dacă nu vor creşte şi veniturile din învăţământ, Executivul trebuie să se aştepte la proteste de amploare.
Sindicaliştii FSLI reamintesc Guvernului că, în Programul de guvernare, mai există un domeniu prioritar – educaţia.
După majorările substanţiale acordate înalţilor demnitari şi cele anunţate pentru angajaţii din sistemul sanitar, Executivul trebuie să regândească, împreună cu sindicatele, calendarul creşterilor salariale stabilit prin Acordul semnat anul trecut, conform căruia salariile ar urma să crească cu 34 la sută până la finalul anului 2017.
FSLI aminteşte că, după majorarea din luna martie, salariul net al unui învăţător debutant este de 780 de lei, al unui profesor debutant este de 830 de lei, al unui profesor cu definitivatul este de 836 de lei, iar al unui profesor la final de carieră este de 1.825 de lei.
În acest context, conducerea FSLI avertizează că dacă nu vor fi găsite soluţii şi pentru majorarea veniturilor angajaţilor din învăţământ, sindicaliştii iau în calcul declanşarea unor proteste de amploare.
”Dacă Guvernul nu va face efortul de a găsi o soluţie de majorare suplimentară şi pentru salariaţii din învăţământ, cu siguranţă că numeroasele mesaje de revoltă, pe care le-am primit, se vor transforma în fapte, ceea ce înseamnă că Executivul trebuie să se aştepte la proteste de amploare. Ne-am dori ca, pe 14 septembrie, anul şcolar să înceapă în cele mai bune condiţii pentru elevi şi dascăli”, a spus liderul FSLI.