Indicele prețurilor la produsele alimentare, la nivel mondial, elaborat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), a înregistrat în august 2015 cea mai mare scădere lunară din ultimii șapte ani, a anunțat, joi, FAO, informează Reuters.
Această lucru s-a întâmplat pe fondul ofertelor abundente, dar și a factorilor externi, precum scăderea prețurilor la energie și îngrijorările cu privire la încetinirea economiei chineze.
FAO dă lunar publicității propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate de un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr.
În luna august 2015, acest indice a atins o valoare medie de 155,7 puncte, în scădere cu 8,5 puncte sau 5,2%, comparativ cu luna iulie 2015.
FAO a precizat că aceasta a fost cea mai gravă scădere lunară înregistrată după decembrie 2008.
Scăderea din luna august a afectat toate produsele alimentare principale, precum laptele, uleiurile vegetale, zahărul sau cerealele, care au înregistrat un recul de 7% în raport cu iulie și unul de 15% în raport cu luna august a anului trecut.
Prețurile uleiurilor vegetale au scăzut și ele cu 8,6% comparativ cu luna iulie, iar prețul la zahăr s-a redus cu 10%.
Economistul șef al FAO, Abdolreza Abbassian, a apreciat că există puține semnale ale unei reveniri a prețurilor în lunile următoare. Conform acestuia, semnalele referitoare la încetinirea economiei chineze se reflectă în importurile de produse precum soia boabe, pentru care China este cel mai mare importator mondial.