Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Dragoș Pîslaru, a participat vineri, alături de ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Maria Ligor, la dezbaterea „Combaterea violenței Împotriva femeii și a violenței domestice. Bune practici și provocări în implementarea Convenției de la Istanbul”.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Afacerilor Externe și Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANESFB), în contextul ratificării de către România și intrării în vigoare, la 1 septembrie 2016, a Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, informează Ministerul Muncii într-un comunicat de presă.

În cadrul discuțiilor, ministru Muncii, Dragoș Pîslaru, a subliniat că România trebuie să depășească faza de reacție, devenind proactivă în ceea ce privește rezolvarea problemelor determinate de violența domestică, explicând că autoritățile urmăresc trei planuri de abordare a problemei violenței domestice ce urmează să fie implementate.

„Cele trei planuri pe care le urmărim pe acest segment sunt: planul societal, individual și instituțional. Primul plan pleacă de la valorile acestui popor, de la modul în care societatea vede violența domestică și înțelege modul de a reacționa la violența domestică. Să nu uităm că peste 328 de femei au murit, în ultimii doi ani în România, din cauza bătăilor primite de la partenerii lor. Nivelul individual este modul în care societatea reacționează atunci când vedem violența domestică. Am decis să avem în consultare publică două programe destinate acestui aspect și care se referă la înființarea de centre pentru victime și centre pentru agresori. Oamenii care au ajuns într-un astfel de conflict trebuie ajutați. Trebuie să vedem ce a dus la fenomenul de violență. Trebuie înțeles și ordinul de interdicție, nu doar un ordin de protecție, cum este azi. La nivel instituțional, începem să fim aliniați cu țările dezvoltate”, a declarat Dragoș Pîslaru.

Ministrul Dragoș Pîslaru a explicat care este diferența între ordinul de protecție dat de instanță, existent în acest moment, și ordinul de interdicție, ca element de noutate la care ministerele de resort lucrează în acest moment. Noul ordin de interdicție va permite separarea victimei de agresor, până când va fie emis ordinul de protecție dat de instanță, ANESFB urmând să ofere victimelor violenței serviciile specifice.

La dezbaterile organizate la Centrul Infoeuropa au mai fost prezenți membri ai Parlamentului, ambasadorii Spaniei și al Suediei, reprezentantul UNICEF în România, alți membri ai corpului diplomatic acreditat la București, precum și reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale. Evenimentul face parte din campania Uniunii Europene desfășurată sub sigla #EU4HumanRights, potrivit comunicatului de presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.