Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni că măsurile luate de guvernările Ponta au condus la creșterea veniturilor românilor și a puterii acestora de cumpărare, exprimându-și speranța că noul Executiv va continua aceste politici de dezvoltare și bunăstare.
„Una dintre primele măsuri pe care le-a luat Guvernul, după mai 2012, a fost să repare una din cele mai mari nedreptăți sociale pe care PDL și Traian Băsescu le-au făcut, adică să reîntregească salariile și pensiile.
Punctul de pensie a crescut în trei ani cu 13,2%, câștigul real mediu pe economie a fost de 1.833 de lei în 2015 față de 1.553 de lei în aprilie 2012, o creștere de aproape 20%. Puterea de cumpărare a câștigului salarial a crescut cu 10% doar în ultimul an. Salariul minim a crescut de la 700 de lei în 2012 la 1.050 de lei în 2015. Îmi exprim speranța că noul Guvern va respecta această promisiune pe care ne-am luat-o în fața oamenilor de a crește salariul minim la 1.200 de lei în ianuarie 2016”, a susținut președintele PSD, într-o conferință de presă în care a prezentat un bilanț al guvernărilor Ponta.
Conform lui Liviu Dragnea, în mandatul guvernărilor Ponta s-a reușit creșterea salariilor în Educație și Sănătate cu 25%.
„Miercuri (săptămâna trecută — n.r.) în Parlament a fost aprobat un amendament la Legea salariilor bugetarilor, alții decât cei din sistemul de învățământ și sănătate.
Prin acest amendament se acordă o creștere de 10%. Așa cum a spus public și domnul ministru Teodorovici, această creștere are acoperire în bugetul de stat pentru anul viitor în condițiile în care nu se depășește deficitul bugetar peste 3%”, a precizat președintele PSD.
Liviu Dragnea a adăugat că, prin reducerea „semnificativă” a taxelor, românilor le-a crescut puterea de cumpărare — reducerea TVA la alimente și apă la 9%, la cărți la 5% și, de la 1 ianuarie 2016, TVA general de 20%.
Dragnea a menționat și măsurile luate în favoarea tinerilor și a familiilor cu copii, amintind programul-pilot Garanții pentru tineri, programul Prima Casă și dublarea alocațiilor pentru copii.
Președintele PSD și-a exprimat speranța că noul Guvern va fi unul responsabil și va continua „aceste politici de dezvoltare și bunăstare pentru români”.
Liviu Dragnea s-a referit și la măsurile luate de guvernările Ponta în sprijinul mediului de afaceri, menționând, între altele, reducerea CAS la angajator cu cinci puncte procentuale, scutirea de impozit pe profitul reinvestit.
„Știm că există o anumită îngrijorare legată de eventuale modificări ale Codului fiscal de către viitorul Guvern și este una din principalele solicitări și condiționări pe care le-am adresat premierului desemnat Dacian Cioloș. Eu sper că se va ține cont de faptul că foarte mulți oameni de afaceri români și străini și-au făcut deja bugetele pe anul viitor ale companiilor și au decis investiții pornind de la reducerea TVA la 20% și reducerea impozitului pe dividende”, a declarat președintele PSD.
Dragnea a menționat, totodată, măsurile luate în Educație, Sănătate, fonduri europene, Agricultură și Infrastructură. Astfel, a spus el, în Educație s-au alocat 250 de milioane de euro pentru infrastructura școlară și mărirea salariilor profesorilor debutanți cu 10%.
În sistemul de Sănătate, guvernările Ponta au deblocat peste 3.500 de posturi și au redeschis 27 de spitale din cele 69 închise de Cabinetul Boc, a continuat președintele PSD. El a amintit introducerea cardului de sănătate și proiectele privind construcția a trei spitale regionale, cu fonduri europene, la Iași, Craiova și Cluj, modernizarea a 19 maternități, alte șase fiind în curs de modernizare.
Gradul de absorbție a fondurilor europene a crescut de la 15% în decembrie 2012 la 59% la 31 octombrie 2015, a spus Dragnea.
La capitolul Agricultură, el a vorbit despre creșterea subvenției unice de plată pe suprafață cu 70% față de 2011.
Președintele PSD a amintit programele derulate prin Ministerul Dezvoltării în baza cărora s-a reușit modernizarea unei părți importante din România, „în special, zona rurală și orașele mici”, având ca beneficiari direcți peste șase milioane de români.
Conform lui Liviu Dragnea, regretul cel mai mare al coaliției de guvernare este legat de întârzierile în ceea ce privește proiectele mari de infrastructură, iar explicațiile sunt legate de nenumărate contestații la licitații, avizele de mediu sau optimizări pentru pentru soluții tehnice.
El a menționat și întârzierile din domeniul reformelor structurale, adăugând că viitorul Guvern va trebui să continue demersurile începute pentru privatizarea companiilor de stat rămase.
„Guvernele Ponta au plătit peste 9 miliarde de euro din datoria externă a țării, iar în 2015 Guvernul a reușit să achite integral împrumutul de la FMI”, a subliniat Dragnea.
Potrivit acestuia, „România are astăzi a patra cea mai mică pondere a datoriei publice în PIB din țările membre UE și cu toate acestea sunt mai mulți bani decât în 2012”.